A világ első számú kutyaoktatója, Cesar Milan

Az ebsuttogó – így lett Cesar Millan a világ első számú kutyaguruja

Bár módszereivel nem mindenki ért egyet, az évtizedek során egy kutya-viselkedési szakértő sem kapott akkora figyelmet, mint Cesar Millan. 2004-ben indult sorozata A csodálatos kutyadoki, könyvek és videók millióihoz, népszerű weboldalhoz és alapítványhoz vezetett. Most annak jártunk utána, hogy mi okozta a sikert.


Honnan indult a csodálatos kutyadoki? 

Kezdjük az elején: Cesar Millan Favela 1969-ben született a mexikói Culiacánban. Kiskorától kezdve rengeteg időt töltött nagyapja farmján, ahol rögtön kialakult a kutyák iránti szeretete. Az állatokkal való különlegese kapcsolata másoknak is feltűnt, ezért az ottaniak elnevezték őt kutyafiúnak.

Ekkor még nem is sejtette, hogy 21 évesen élete egyik legmeghatározóbb döntését fogja meghozni. 1990-ben ugyanis száz dollárral a zsebében és zéró angol tudással átszökött Amerikába.

Az álmok hazájába érkezve, egy kutyakozmetikában kezdett el dolgozni, ahol hamar kiderült, remekül bánik a nehezen kezelhető kutyákkal. Majd limuzin sofőrnek állt, ahol megismerkedett Will Smith feleségével, Jada Pinkett Smith-szel. Így történt, hogy az akkor még ismeretlen Cesar Millan trénelte a Smith család kutyáit.

Ezért cserébe egy éven keresztül fizették az angol nyelvóráit. Ami ennél is fontosabb, hogy más híres embereknek is beajánlották a kutyagurut. 2000-ben tartózkodási engedélyt kapott, ami után nem is késlekedett sokat, azonnal megnyitotta saját kutya rehabilitációs intézményét.

Majd 2004-ben a National Geographic bemutatta A csodálatos kutyadoki című nagysikerű műsorát, amit több mint 80 országban vetítettek. A sorozatban tanácstalan gazdiknak mutatta meg, hogy az ő elmélete szerint, hogyan válhatnak falkavezérré.

A műsort 2009-ben még Emmy-díjra is jelölték.

A kutyasuttogó még ugyanebben az évben megkapta az amerikai állampolgárságot. A show egészen 2012-ig futott. Ezek után még több műsorba fogott bele, amelyek közül az egyik legnézettebb a Tárcsázza Cesar Millant! című sorozat volt, amiben megint kétségbeesett gazdiknak segített. A tévés sikerektől felbuzdulva Millan neki látott a könyvírásnak. Természetesen a kötetek is hozták a tőlük elvárt dicsőséget.

Kis idő múlva már a New York Times bestseller listáján szerepeltek művei.

\u200bCesar Millan National Geographic csatorn\u00e1n sug\u00e1rzott m\u0171sor\u00e1nak plak\u00e1tja

Cesar Millan műsorának plakátja

GettyImages

Nem is annyira csodálatos?

Elavultnak nevezett módszerei miatt, az utóbbi években egyre több szakmabéli szólalt fel ellene. Fontos megemlíteni, hogy Millan nem rendelkezik kutyatréneri képesítéssel, vagyis szinte minden tanítása saját tapasztalaton alapszik. A helyzet egészen odáig fajult, hogy 2016-ban állatkínzással vádolták meg.

Egy Tárcsázza Cesar Millant! epizód után jelentették fel, mert abban egy kutyát és egy malacot zárt össze, tudván, hogy a kutya korábban már rátámadt más állatokra. Végül a vádat ejtették ellene, de hírneve csorbát szenvedett.

Persze nem minden tanítását tartják tévesnek. Például minden kutyakiképző egyetért abban, hogy az állatok megfelelő mentális és fizikális egészségének érdekében sokat kell mozogniuk. Illetve, hogy sosem a négylábú a hibás. Vagyis, ha a kutya rosszat tesz, akkor fontos elgondolkodni azon, hogy vajon mit csinált rosszul a gazdi.

Viszont akad olyan módszere, amivel nem mindenki ért egyet. Egyik ilyen az úgy nevezett lenyomás. Ami annyit jelent, hogy a gyanútlan kutyát a hátára kell fordítani, így éreztetve vele a dominanciát.

Bár a technika alkalmazásával győzedelmeskedhet a gazdi, viszont a probléma megmarad. Legrosszabb esetben a kutya agresszióval viszonozhatja a hozzá nem értést. Szintén ide kapcsolódik a dominanciaelmélet, miszerint a kutyát minden helyzetben dominálni kell. Sajnos ez a technika is veszélyes mind az állatra, mind a gazdira nézve. A legjobb megoldás, ha megértjük a kutyák tanulási folyamatát, illetve a nekünk tetsző viselkedést mindig megjutalmazzuk.

Szeretni vagy nem szeretni?

A kritika ellenére Millan nem egy rossz ember, sőt, rengeteget tett az állatok jólétéért.

Alapítványokat indított és küzdött azért, hogy egyes kutyafajokkal kapcsolatos előítéleteket eloszlasson. Legtöbben úgy gondolják, hogy a tévés világ egyszerűen beszippantotta őt. Egyre több drasztikusabb változást kellett elérnie kutyáknál. Látványos és gyors megoldásokat kellet kitalálnia, hogy a nézők továbbra is a műsorában látott kiskutyáért izguljanak. Tehát lehet őt kedvelni vagy sem, viszont a kutyák iránti szeretete megkérdőjelezhetetlen.

A sok kritika után egy ideig nem érkeztek újabb felkérések, így a Youtube-on indított csatornát, ahol már 1,71 millió feliratkozót gyűjtött. Viszont idén augusztusban visszatér a képernyőre is egy tízrészes műsorral.

A figyelmetekbe ajánljuk