A legapróbb hibákat is képes kiszimatolni.

Újabb spániel tűnik ki társaitól különleges szaglása és munkája miatt. Pár hete mi is bemutattuk Kepet, Ausztrália első csőrepedés-kiszagoló kutyáját. aki 880 millió liter vizet spórolt meg az országnak azzal, hogy időben kiszimatolt több mint 90 föld alatti szivárgást, amelyet az emberek valószínűleg már csak későn vettek volna észre.

Most pedig itt van Rocco, az egyéves cocker spániel, aki Skóciában kamatoztatja szimatát. Rocco szintén folyadék közelében dolgozik, de egy egészen más területen: a Grant Whisky lepárlóüzemében szimatolja ki a whiskyhordók készítésére szánt faanyag hiányosságait.

Ha bármi problémát észlel a tartályokban vagy kádármunkában, azt azonnal jelenti Chris Wooff globális márkaigazgatónak.

A fa természetes anyag, a whisky lepárlása organikus folyamat, a mi munkánk a Grant Whiskynél pedig az, hogy biztosítsuk, a whisky tökéletesen érik a tölgyfa hordókban. A kutya szaglása negyvenszer erősebb az emberénél. Roccót ezért választottuk és képeztük ki különleges gonddal, hogy észlelje, ha a whisky érése közben valami nem tökéletes"

– mondta Wooff

Rocco a feladatra 6 hónapig készült Stuart Phillips szakértővel, akinek nem sok munkája volt az amúgy is tökéletes szaglású kutyával:

„Roccónak nagyon erős természetes szaglása van, így nekem csak annyi dolgom maradt, hogy segítettem neki megkülönböztetni a faanyag különböző szagmintáit, és azt, hogyan értesítse a Grant dolgozóit, ha talál valamit"

– mesélte.

Rocco munkáját embertársai is megbecsülik: saját kennelt kapott az üzemben, ellátását pedig látása Lianne Noble csoportvezető intézi. Noble egyébként elmondta, hogy Rocco dolga ugyan a minőségbiztosítás segítése, ám a kemény munka mellett van ideje jó kedvre deríteni mindenkit a lepárlóban:

„Rocco munkakutya, nem afféle üzemi házi kedvenc, így megvannak az irányelveink is, amelyek biztosítják, hogy ne zavarhassák, ha feladatai közben éppen szünetet tart, de öröm látni, ahogy meghozza az emberek jó kedvét: nem tudják megállni, hogy ne mosolyodjanak el"

– mondta Noble.

(Daily Record)


A figyelmetekbe ajánljuk