Új hőse és kedvence lett Nyugat-Ausztrália állam lakóinak: egy angol springer spániel egymaga igyekszik szembeszállni a vízhiány ellen a régió egyik legszárazabb államában. Mindezt látványos sikerrel.

A Kep névre hallgató kutya gyerekkora óta készül rendkívül fontos feladatára, amelynek köszönhetően ő lett az ország első csőrepedés-kiszagoló kutyája. Elsőre ugyan viccesnek és szokatlannak hangozhat, de Kep 2018 óta 900 km-nyi vízvezeték-hálózatot vizsgált át, nem kevés eredménnyel.

Nagyjából 880 millió liter vizet spórolt meg Nyugat-Ausztrália lakóinak azzal, hogy időben kiszimatolt több mint 90 föld alatti szivárgást, amelyet az emberek valószínűleg már csak későn vettek volna észre.

Kep és gazdája, Andrew Bair olyan mindentől távol eső, gyéren lakott területeken dolgoznak, ahol a földbe ágyazott vízvezetékek vizsgálata akusztikus eszközökkel nem hatékony vagy túl drága.

Az állatot már három napos korában kiválasztotta a Water Corporation a feladatra, és kölyökkorától arra képezték, hogy kiszagolja az akár 1 méter mélyen futó csövek megrepedésekor érezhető klórszagot is; nyolc hónapos korában már terepre is küldték. A kutya neve sem véletlen: vizet jelent a helyi őslakosok nyelvén.

Rendkívül fontos munkája természetesen nem maradt hála nélkül:

születésnapja alkalmából ünnepi lakomát tartottak a nyugat-ausztráliai parlament épületében.

Kep úttörőnek számít, és a sikerességén felbuzdulva ma már több kutyát is tartanak szivárgó vízvezetékek kiszagolására Ausztráliában.

(ABC / MTI)


Friss

Egy kutatás szerint ma már leginkább a kultúra befolyásolja az evolúciót

Egy friss tanulmány megállapítja, hogy az emberi fejlődésben gyorsabbak a kultúra okozta változások a genetikai változásoknál.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Renson

A tökéletes nyári pillanatok elengedhetetlen kellékei (x)

Végre megérkezett a nyár, gondtalanul sütkérezhetünk a napon, grillezhetünk a családdal, olvashatunk a szabadban jéghideg limonádét kortyolgatva. A minőségi időtöltéshez pedig elengedhetetlenek a tökéletes szabadtéri felszerelések, amelyek nem csupán funkcionálisak, de szépek is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A halász, akit lenyelt egy bálna, majd kiköpte

A halász, Michael Packard éppen búvárkodott, amikor a massachusettsi Provincetownnál 30-40 másodpercre a tengeri óriás szájába került.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk