Kutyáknak nem ajánlott: 6 zöldség, amivel megmérgezhetjük kedvencünket
Shutterstock

Kutyáknak nem ajánlott: 6 zöldség, amivel megmérgezhetjük kedvencünket

Az előző cikkünkben bemutattok azokat a gyümölcsöket, amelyeket nem ajánlott a kutyáknak adni. Most összeszedtük azokat a zöldségeket is, amelyeket messziről kerüljünk el, ha egészségesen akarjuk tartani kedvencünket.

A listát a kisállatokkal kapcsolatos legnagyobb digitális forrás, a a petMD.com állította össze, amit Lifehacker cikke mutatott be.

Nyers és megzöldült burgonya

A nyers és zöld burgonyában egy szolanin nevű mérgező vegyület található, ezért mindenképp kerülni kell. A növényeknek a szolanin hasznos a rovarok elleni védekezésben, ha azonban a kutya is elfogyasztja, akkor homályos látást és szívritmuscsökkenést okozhat.

Vöröshagyma

A vöröshagyma egy tioszulfát nevű összetevőt tartalmaz, amely komoly veszélyt jelent a kutyákra nézve. Ha egy kutya vöröshagymát fogyaszt, akkor a szervezetében lévő vörösvérsejtek „szétpukkadnak". Ezt hemolitikus anémiának, azaz vérszegénységnek nevezik, aminek következtében a kutyák nem tudnak elegendő vörösvérsejteket termelni, ezzel pedig az egészségük is drasztikusan leromlik. Emiatt semmilyen körülmények között ne etessük a kutyánkat vöröshagymás ételekkel.

Fokhagyma

Az orvostudomány is megosztó azzal kapcsolatban, hogy a fokhagyma árt-e a kutyáknak. Abban viszont konszenzus van, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott fokhagyma veszélyes a kutyák számára, ezért ha valamiért fokhagymával kínálnánk kedvencünket, ügyeljünk arra, hogy csak minimális mennyiséget fogyasszon.

kutya tortavalFotó: Charles Deluvio / Unsplash

Spárga

A spárga ugyan nagyszerű vitaminforrás, de a szakértők szerint csak kis mennyiségben fogyaszthatják a kutyák. Nagyobb adag esetén a kutya széklete bezöldülhet, a vizelete büdös lesz és kellemetlen szagok is keletkezhetnek a lakásban.

Ez is érdekelhet: Jobb kerülni: 9 gyümölcs, amivel megmérgezhetjük a kutyánkat

Paradicsom 

Botanikai definíció szerint a paradicsom gyümölcs, de zöldségként használjuk.Ebben is megtalálható a mérgező szolanin. Emellett a tomatin (gombaölő hatású vegyület) is ott van a növény zöld részeiben, valamint az éretlen, zöld termésben is, ezért a növény leveléből, szárából és persze az éretlen termésből sem fogyaszthat a kutya. A szolanin miatt az érett paradicsomot is érdemes kerülni, hiszen szívritmuszavar és remegés jelentkezhet.

Avokádó 

Az avokádó sem számít hivatalosan zöldségnek, de hasonló a helyzet, mint a paradicsomnál. Az avokádóban egy persin nevű anyag található, amely gombaölőként funkcionál. Ez az emberre veszélytelen, de a kutyák számára mérgező: súlyos hányást és hasmenést okozhat, amitől akár ki is száradhatnak.


el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk