beagle kutya füvet eszik egy réten a naplementében

​A te kutyád is eszi a füvet? Elmondjuk, miért!

Gondolkodtál már azon, hogy kutyád miért eszi meg a szépen nyírt gyepet, vagy miért rágcsálja a füvet a kutyaparkban?


A fűevés nem újkeletű viselkedés. A Yellowstone Nemzeti Parkban végzett vizsgálatok szerint a farkasok ürülékének akár 74 százalékában is találhatók növényi anyagok (főként fű), ami arra utal, hogy ez a viselkedés valószínűleg régóta öröklődik – írja a Science Alert.

Ez is érdekelhet: Érdemes észben tartani: 11 dolog, amivel megmérgezhetjük a kutyánkat

Tévhit, hogy a kutyák akkor esznek füvet, ha fáj a gyomruk, mert segít nekik hányni. Egy 12, naponta füvet fogyasztó kutyával végzett vizsgálat szerint kevés hányási epizód fordul elő. Valójában ha egy kutyának enyhe gyomor-bélrendszeri zavara van valami miatt, kisebb valószínűséggel eszik füvet, mintha normális táplálékot kapna.

Más elméletek szerint a fű biztosítja a nyersanyagot a kutyák étrendjében.

A legtöbb ilyen elméletre kevés vagy semmilyen tudományos bizonyíték nincs. Például a fent említett 12 kutyát vizsgáló tanulmányban mindegyik kutya féregtelenítve volt, és korábban nem volt emésztési problémájuk. Mégis mind a 12 kutya lelkesen ette a füvet. A fő megállapítás az volt, hogy amikor a kutya még nem kapta meg a napi étkezést, nagyobb valószínűséggel evett füvet. Röviden, minél éhesebb volt a kutya, annál nagyobb valószínűséggel fordult a fűhöz.

Az is lehet, hogy a kutyád egyszerűen csak élvezi a fűevést, vagy unatkozik, és a fű rágása valami elfoglaltságot jelent. A fű állaga és íze valami más, mint amit általában eszik. Még az is előfordulhat, hogy bizonyos évszakokban jobban kedveli a zöldet; például a friss tavaszi fű a kedvenc csemegéje.

Ha tovább olvasnál: Tudod, hogy miért szeretik annyira a kutyák a fenékvakarást?

​De vajon jó nekik a fűevés?

Jack Russel terrier f\u00fcvet eszik

Fotó: Shutterstock

Nem biztos, hogy szeretnéd, ha a kutyád megenné a szomszédod makulátlan kikuyu gyepét. Ennél is fontosabb azonban, hogy a füvet néha gyomirtó szerekkel kezelik. Egyes helyeken egy nem veszélyes festékkel jelzik, hogy hol permetezték le a füvet gyomirtóval.

A gyepre ható vegyszerek gyakran még 48 órával a használatuk után is kimutathatók a gyepben, és olyan kutyák vizeletében is kimutatták őket, akik ilyen fűhöz jutottak. Kutatások szerint összefüggés lehet a kutyák hólyagrákja és a gyomirtószereknek való kitettség között is. Ha gyomirtó szereket használsz, a kijuttatás előtt mindenképp távolítsd el kutya játékát, ételét és vizes tálját a területről.

Majd győződj meg róla, hogy a növényvédő szer teljesen megszáradt, mielőtt visszaengednéd a területre. Ez különösen igaz a szemcsés növényvédő szerekre vagy a talajba átszivárgó műtrágyákra, mivel ezeknél akár 24 órára vagy hosszabb időre is szükség lehet.

A fű mellett a közönséges növények számos levele, virága és bogyója is mérgező lehet kutyája számára. Ide tartoznak az olyan növények, mint az oleander és az arum liliom; de még az oregánó és a babérlevél is hányást és hasmenést okozhat a kutyáknál.

Az egyik legjobb dolog, amit kutyád érdekében megtehetsz, hogy elviszed sétálni. És ha útközben megeszik egy kis füvet, feltéve, hogy azt nem permetezték gyomirtóval, nincs miért aggódnod.


A figyelmetekbe ajánljuk