demencia
A korai kezdetű demencia jellemzően a 40-es vagy 50-es években kezdődik, és rendkívül könnyen összetéveszthető a depresszióval.

Egy friss kutatás szerint az örömvesztés a korai demencia egyik legfontosabb tünete, olvasható a tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog oldalán. A korai kezdetű demencia egyébként viszonylag ritka: a betegségben szenvedők mintegy 10 százalékát érinti.

Ha mégis kialakul, jellemzően a 40-es vagy 50-es években kezdődik, és könnyen össze lehet téveszteni a depresszióval. A korai demens betegeknél ugyanis hiányzik a pozitív élmények értékelésének képessége. Azt, ha valaki képtelen megélni bármilyen örömöt anhedóniának nevezik. Ezt az agy azon részeinek degenerációja okozza, ahol a jutalmak és az örömök feldolgozása történik.

Más kutatások kimutatták, hogy a frontotemporális demenciában szenvedő embereknél – ez a kifejezés a korai demencia különböző típusait foglalja magában – kisebbek az agy frontális és striatális régiói.

A korai demencia további gyakori jelei közé tartoznak a nyelvi problémák, az apátia, a csökkent önismeret, a rossz higiénia, sőt a lopás és a káromkodás is.

A tanulmányban a frontotemporális demenciában szenvedő emberek agyi felvételeit hasonlították össze az Alzheimer-kórban szenvedőkével. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, általában a 60-as vagy 70-es években kezdődik.

Mint kiderült, az eredmények a frontotemporális demenciában szenvedők agyának örömrendszerében a szürkeállomány romlását mutatták ki, míg az Alzheimer-kórban szenvedőknél ez nem volt jelen.


A figyelmetekbe ajánljuk