brown and black fur on white ceramic plate

A szemünk képes megmondani, milyen állapotban van az agyunk

A jövőben úgy tűnik, már a korai kognitív problémákat is képesek leszünk kiszűrni a retinánkból.


Az Alzheimer-kór egy alattomos agyi betegség, amelyet lassú szellemi hanyatlás jellemez, és amely a tünetek megjelenése előtt évtizedekig észrevétlenül fejlődhet, de az állapot rejtett jelei már sokkal korábban is jelentkezhetnek. Egy új kutatás szerint a személy retinájának, a szem hátsó részét borító fényérzékeny szövetnek középkorban bekövetkező elvékonyodása összefügg a korai és felnőttkori kognitív teljesítményével.

Bár még sok további kutatásra van szükség, az új tanulmány mögött álló csoport szerint az eredmények egy napon egy olyan egyszerű szemvizsgálat felé vezethetnek, amely segíthet megjósolni az olyan betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór, a demencia leggyakoribb formája. Tekintettel arra, hogy az előrehaladott Alzheimer-kórt eddig nem tudtuk kezelni, és hogy a betegség globális gyakorisága növekszik, nagyon fontos, hogy képesek legyünk azonosítani az embereket a preklinikai stádiumban, amikor még van esély beavatkozni

Az Alzheimer-kórban szenvedők gyakran élnek látáskárosodással, ami hozzájárulhat a szellemi zavarodottsághoz, a tájékozódási zavarhoz és a szociális visszahúzódáshoz - mind olyan tünetek, amelyek a memóriavesztéssel együtt világszerte több millió, a betegséggel élő ember mindennapi életét zavarják meg. Bár az ilyen megfigyelt összefüggések érdekesnek tűnnek, az Alzheimer-kór kockázati tényezői sokfélék, így egyelőre az Alzheimer-kór és a szem egészsége közötti kapcsolatok még intenzív vizsgálat tárgyát képezik.

Az új tanulmányban a kutatók a hosszú ideje tartó Dunedin Study adatait dolgozták fel, amely az 1970-es évek elején egy új-zélandi kórházban született több mint 1000 csecsemő életét követte nyomon születésük óta. Öt évtizeddel később Barrett-Young és munkatársai 865 felnőttből álló alcsoportot választottak ki elemzésükhöz, akiket 45 éves korukban a Dunedin-kísérlet részeként szemszkenneléssel, valamint felnőttkorban és kora gyermekkorban neuropszichológiai tesztek sorozatával vizsgáltak. Az elemzés azt mutatta, hogy a vizsgálatban részt vevők, akiknek vékonyabbak voltak a retinarétegei, mind felnőttként, mind gyermekkorukban alacsonyabb pontszámot értek el a kognitív teljesítményt vizsgáló teszteken.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk