Egy kutatás alapján a szocializáció hiánya gyerekkorban fizikailag is maradandó károsodást okozhat.Kutatók egy csoportja felfedezett az agyban egy részt, ami a viselkedésünkért felel a szocializáció idején. Elvégeztek egy kísérletet egerekkel, aminek az eredménye azt mutatja, hogy az izoláció komoly károkat okozhat agyunk működésében. Azok az egerek, amelyek két hétre el voltak választva a többiektől, később sokkal rosszabbak voltak társaikkal való kapcsolatteremtésben és eltért a viselkedésük társaságban.

Amennyiben sikerül kísérletek és kutatások révén embereknél is kimutatni ugyanezt, az komoly fejlődés lehet az orvostudományban. Egereknél ugyanis gyógyszerek révén is sikerült a károsodást helyreállítani, javítva a szocializációs képességüket. Ez azt jelenti, hogy akár kezelhetővé is válhat a neurodiverzitásból adódó szocializációs probléma autizmus esetén, sőt különböző viselkedészavarokkal járó mentális betegségekre, mint a skizofrénia is megoldást jelenthet – írja a Science Daily.

Friss

Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 01.27.

Ott Anna életében (ahogy másoknál is) a laptop vette át a vezető szerepet a tárgyak közt 2020-ban, de szorosan ott van mögötte a listán a borospohár is. A művészeti vezető, kulturális menedzser erről is mesélt nekünk a Hamu és Gyémánt magazin téli lapszámában megjelent interjúsorozatban, ahol arra kértünk öt közéleti szereplőt, pakolják ki képzeletbeli táskájukból a tavalyi évüket meghatározó fontos tárgyakat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk