demencia puzzle

Fiatalkori jele is van az időskori demenciának

Azért a rossz humorérzék még nem egyenlő a demenciával, de lehet köztük kapcsolat.

Egy tanulmány szerint, ha valaki képtelen megérteni a szarkazmust, akkor lehet, hogy a demencia korai figyelmeztető jeléről van szó. A hazugság és a szarkazmus felismerése viszonylag összetett kognitív feladat. Lényegében tudni kell szimulálni a másik személy gondolkodását, és következtetni arra, hogy mit kell gondolnia.

A demenciában szenvedők is nehezen ismerik fel a hazugságokat, így a kutatók összefüggéseket kerestek, hiszen a demencia korai felismerése az egyik kulcsa a megfelelő kezelésnek.

A Cortex című folyóiratban megjelent tanulmányban 175 ember vett részt, akik közül néhányan neurodegeneratív betegségben szenvedtek. Videókat mutattak nekik beszélgető emberekről, akik néha szarkasztikusak voltak vagy hazudtak. A frontotemporális demenciában szenvedő emberek különösen nehezen vették észre a hazugságokat és a szarkazmust.

Mindez hasznos korai figyelmeztető jel lehet.

Ha valakinek furcsa a viselkedése, és már nem érti az olyan dolgokat, mint a szarkazmus és a hazugság, akkor fel kell keresnie egy szakembert, aki meg tud győződni arról, hogy a jelenség mire utalhat

– mondta Dr. Katherine Rankin, a tanulmány vezető szerzője.

A demenciában szenvedő betegek barátai és rokonai pedig arról számoltak be, hogy körülbelül kilenc évvel a tipikusabb memóriaproblémák megjelenése előtt észlelték ezeket a változásokat.

Egyszerű példával: az Alzheimer-kór korai jele lehet akár, ha a szatirikus vagy abszurd komédiák– - mint például a Monty Python – helyett a pofonegyszerű humort – mint Mr Bean – részesítik előnyben az emberek.

(PsyBlog)


A figyelmetekbe ajánljuk