Az elhízás súlyosbíthatja az Alzheimer-kór hatásait
A Sheffieldi Egyetem legújabb kutatása szerint a túlsúly erősen károsíthatja az agy egészségét, valamint súlyosbíthatja az Alzheimer-kórt.

Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy az elhízás hozzájárulhat az idegszövetek sérülékenységéhez, ezzel szemben az egészséges testsúlyú, ám enyhe Alzheimer-kórban szenvedők szinten tudják tartani az agyi struktúrájukat – írja az Eurekalert.

A The Journal of Alzheimer Disease Reports folyóiratban közzétett tanulmány arra is rávilágít, hogy a középkorú embereknél fennálló túlsúly veszélyes, ugyanis ez a felesleg akár hatással lehet az időskori elmére.

A kutatók szerint a megelőzés nagyon nagy szerepet játszik a betegség súlyosságában, kiemelik, hogy a túlsúly önmagában nem okoz demenciát, és nem vezet Alzheimerhez, az elhízás csupán súlyosbíthatja a helyzetet. A szakértők emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a kór és az ehhez hasonló betegségek évekig lappanghatnak a szervezetben, így ha valaki idősebb korában szeretne meg szabadulni a felesleges kilóktól, túl késő lesz.

A kutatáshoz a szakértők 47 enyhe Alzheimer-kórral küzdő ember agyi felvételeit vizsgálták meg, majd 68 enyhe kognitív képességcsökkenést tapasztaló személyek MRI-vizsgálatát hasonlították össze 57 egészséges ember leletével. Megfigyelték az agyszövetek koncentrációját, a szürkeállomány térfogatát, vizsgálták a fehérállományt és a vérellátást is, végül összevetették az elhízás mértékével. Az eredmény pedig magáért beszélt. Egyértelmű összefüggéseket véltek felfedezni a túlsúly és az Alzheimer súlyossága között.

„Több mint 50 millió ember szenved Alzheimer-kórban, annak ellenére, hogy számtalan úttörő tanulmány, rengeteg tapasztalat és kutatási eredmény áll a rendelkezésünkre. Sokat tudunk, de még nem eleget. Még mindig nem tudunk megfelelő gyógymódot erre a kegyetlen betegségre"

– nyilatkozta a tanulmány vezetője, Annalena Venneri professzor.

A figyelmetekbe ajánljuk