Hamarosan kényelmesebb lesz az MRI vizsgálat

Kutatók egy csoportja egy új, a mostaniaknál sokkal kisebb MRI-t, vagyis mágnesesrezonancia-képalkotó szkennert fejlesztett, amibe csak a fejünket kell bedugnunk, kényelmesen ülve. A cél, hogy konfortosabbá tegyék a betegeknek a szükséges vizsgálatokat.


Az MRI vizsgálatok költségesek, mostani formájukban pedig klausztrofób és megterhelő a vizsgált személynek. Ezt a problémát próbálta megállapítani egy új-zélandi kutatócsoport, akik fejlesztettek egy új, sokkal kisebb és olcsóbb, a páciensek szempontjából nagyon kényelmes, az élményt megkönnyító MRI szkennert – számol be a fejlesztésről a DesignBoom.


A beteg kényelmesre állíthatja magának

smart interactions

A gép leginkább egy nagy hajszárító fodrásszékre hasonlít, a páciensek először beleülhetnek, beállíthatják maguknak kényelmesre a széket egy vezérlő segítségével, majd szép lassan beletolathatják a fejüket a kis szkennerbe. Ezután pedig a nyakukat és kényelmesre állíthatják, hogy minél biztosabban és kényelmesebben tartsa a szerkezet a fejet vizsgálat közben. A mostani gépekben ugyanis probléma, hogy az emberek sokat mozgatják a fejüket. Mindemellett pedig még egy ablak is van rajta a szemünknek, hogy kiláthassunk rajta közben, ezzel is csökkentve a klausztrofóbiánkat.

A szerkezet működik, de most az ilyenkor kötelező két éves orvosi teszt fázisba kerül, ha pedig utána a tesztek pozitívak, mehetnek is a klinikákra akár. Ha ez mind megtörténik, az alaposan megreformálhatja az MRI vizsgálatok menetét és hozzáférhetőségét, egyben a sztrókmegelőzést és az időskori demencia detektálását is.

A figyelmetekbe ajánljuk