felrobbanó szupernóva, illusztráció

Illusztráció

Csodálatos felvételeket készített a James Webb egy szupernóva maradványairól – videó!

Lélegzetelállító látványt nyújt a Cassiopeia A nevet viselő kozmikus porfelhő, amit a NASA űrteleszkópjának felvételén csodálhatunk meg.


Ahogy azt már megszokhattuk, a James Webb most is lenyűgöző részletességgel mutatja meg nekünk az univerzum egyik csodáját: egy kataklizmikus szupernóva-robbanás roncsait.

A Cassiopeia A földi perspektívából vizsgálva nagyjából 340 évvel ezelőtt keletkezett, ezzel a 10 fényév széles, és tőlünk 11 ezer fényévre található szupernóva-maradvány az egyik legfiatalabb roncsfelhő, amelyet ismerünk.

Az ilyen felvételek segítségével a tudósok könnyebben tudják megvizsgálni, hogy mi történik a csillagok pusztulásakor.

A Cassiopeia A helyzetéhez hasonlóan, a szupernóvák által ilyenkor kibocsátott anyag szétterül a galaxisokban, és a csillagok, valamint bolygók következő generációjának építőköveivé válik. Körülbelül 4,6 milliárd évvel ezelőtt egy ilyen folyamat segített a Nap és saját naprendszerünk bolygóinak kialakulásában, és nem utolsósorban előkészítette az utat az élőlények számára, olyan elemeket szolgáltatva, mint a csontjainkban lévő kalcium és a vérünkben lévő vas.

A Cassiopeia A a legjobb lehetőségünk arra, hogy megnézzük egy felrobbant csillag törmelékmezőjét, és egyfajta csillagboncolást végezzünk, hogy megértsük, milyen típusú csillag volt előtte, és hogyan robbant fel

– mondta Danny Milisavljevic, az indianai Purdue Egyetem munkatársa, az új megfigyeléseket végző Webb-program vezető kutatója.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk