A James Webb-űrteleszkóp
Shutterstock

A tudósok megdöbbentek: a James Webb olyan dolgokat lát, amiknek nem kellene ott lenniük

Az elmúlt hetekben a NASA James Webb űrteleszkópja (JWST) eddig nem látott bepillantást engedett az emberiségnek világegyetemünk legtávolabbi részeibe. És nem meglepő módon, néhány káprázatos új megfigyelés több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt.


A tudósok sokáig úgy vélték, hogy a világegyetem legkorábbi, legrégebbi galaxisai kicsiny, kissé kaotikus és torz rendszerek. A Washington Post szerint azonban a JWST által rögzített felvételekből kiderült, hogy ezek a galaxisok megdöbbentően nagy tömegűek, nem is beszélve a kiegyensúlyozott és jól formált galaxisokról – ez a felfedezés megkérdőjelezi és valószínűleg átírja a világegyetemünk eredetével kapcsolatos régóta fennálló elképzeléseket.

A modellek egyszerűen nem ezt jósolják. Hogyan lehet ezt az univerzumban ilyen korai időpontban végigcsinálni? Hogyan alakul ki ilyen gyorsan ennyi csillag?

– mondta a WaPo-nak Garth Illingworth, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem csillagásza.

Mint a WaPo kifejti, a világegyetemről készült régebbi felvételek – amelyeket a nemrég leköszönt Hubble űrteleszkóp készített – látszólag megerősítették azt a széles körben elterjedt nézetet, hogy a korai galaxisok kaotikus, véletlenszerű helyek voltak. A JWST felfedezései alapján azonban úgy tűnik, hogy ezek a megállapítások a Hubble korlátozott képességein alapuló illúziónak bizonyultak.

Azt hittük, hogy a korai világegyetem egy kaotikus hely, ahol a csillagkeletkezés-csomók léteznek, és a dolgok teljesen összevissza vannak

– mondta Dan Coe, a Space Telescope Science Institute munkatársa a WaPo-nak, majd később hozzátette, hogy mielőtt a JWST pályára állt volna, a Hubble képeiből „hiányoztak a hidegebb csillagok és az idősebb csillagok. Valójában csak a forró, fiatal csillagokat láttak.

Bár ezek az eredmények meglepték a tudományos közösséget, egyáltalán nem adnak okot aggodalomra. A csillagászatban és azon túl a komoly technológiai fejlesztések általában nagyszabású tudományos felfedezésekhez vezetnek. Jelenleg valóban úgy tűnik, hogy egy ilyen vízválasztó pillanatban vagyunk, és a ma tett felfedezések megalapozhatják a jövőbeli áttöréseket, még akkor is, ha azok évtizedek múlva következnek be.

Az ehhez hasonló felfedezések pedig azt jelentik, hogy a JWST pontosan azt teszi, amit a tudósok szeretnének – új, izgalmas dolgokat tár fel az elképesztően tágas univerzumunkról, miközben régi kérdésekre ad választ, és közben újakat tesz fel.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk