James Webb űrtávcső
Hamarosan ünnepélyesen is közzé teszik a NASA James Webb űrteleszkópja által készített első hivatalos képeket, a régóta várt felvételek első reakciói pedig már most meglehetősen ígéretesnek hangzanak.
A képek most készülnek. Már van néhány elképesztő tudományos eredmény a dobozban, és még párat készítenünk, ahogy haladunk előre. A történelmi adatok lejegyzésének közepén járunk

– mondta Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos küldetéseinek vezetője.

A NASA 2022. július 12-én (kedden) számos képet tervez közzétenni, ami az űrteleszkóp első first light megfigyelése lesz, és úttörő pillanatot jelenthet a csillagászat területén.

Ez egy jelentős esemény, és az érzelmek már most elöntenek. Amit láttam, az meghatott engem, mint tudóst, mint mérnököt és természetesen mint embert

– tette hozzá Pam Melroy, a NASA igazgatóhelyettese.

Zurbuchen azt is elismerte, hogy az új képek rendkívül eősek, amelyek meghatották:

Nagyon nehéz nem új megvilágításba helyezni az univerzumot, és nem csak egy mélyen személyes pillanatot átélni. Ez egy érzelmes pillanat, amikor látod, hogy a természet hirtelen kiadja néhány titkát, és szeretném, ha ezt elképzelné mindenki és várakozással tekintenének rá.

A felvételek várhatóan soha nem látott mélységeket fognak mutatni a világegyetem mélyéről és egy távoli exobolygó légköréről, ami esetleg bepillantást engedhet egy, a miénktől eltérő, de mégis akható világba.

Ez pedig egy több évtizedes kutatás, illetve egy 10 milliárd dolláros beruházás eredeménye.

Nem csoda tehát, hogy a projektben dolgozó tudósok kissé szentimentálisak.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk