Mint kiderült, a Neptunusznak is vannak gyűrűi, a James Webb le is fotózta
NASA, ESA, CSA, STScI

Mint kiderült, a Neptunusznak is vannak gyűrűi, a James Webb le is fotózta

Valószínűleg kevesen tudtak róla.

Nem véletlen, hogy újdonságnak hathat, hogy a Neptunusznak is vannak gyűrű. Mivel elég közel vannak a légköréhez, a gázóriás fényessége könnyen eltakarja őket.

Valójában 1989 után most először örökítették meg a gyűrűket – bő három évtizede a Voyager-2 kapta le, amikor elrepült a Naprendszer legkülső bolygója mellett.

NASA, ESA, CSA, STScI

Három évtizede láttuk utoljára ezeket a halvány, poros gyűrűket és ez az első alkalom, hogy infravörösben látjuk őket.

– mondta Heidi Hammel, a Neptunusz-rendszer szakértője és a James Webb egyik kutatója a NASA sajtóközleményében.

Hogy a Webb fotóján a Neptunusz miért nem hasonlít arra a bolygóra, amit eddig ismertünk, annak az űrtávcső infravörös technológiájához van köze.

A képeket a teleszkóp közeli infravörös kamerája készítette, és a metán, amellyel a Neptunusz légköre tele van, elnyeli a legtöbb infravörös fényt. Amit valójában látunk, azok a fényvisszaverő jégfelhők, amelyek nagyjából körbeveszik az óriási fagyos bolygót.

NASA, ESA, CSA, STScI

A Neptunusz gyűrűin túl – valamint néhány halványabb porcsíkon, amelyek közöttük húzódnak – a James Webb a bolygó 14 holdja közül hetet is meg tudott figyelni, sőt, még egy érdekes fényes foltot is megpillantott a bolygó északi sarkán.

És ahogy megszokhattuk, ez még csak a kezdet: a NASA közleménye szerint az űrtávcső a tervek szerint még ebben az évben további vizsgálatokat végez a Neptunuszról, valamint fő holdjáról, a Tritonról.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk