a James Webb űrtávcső fotója

A James Webb űrteleszkóp újra lenyűgözte még a legkeményvonalasabb tudósokat is.


El vagyunk ragadtatva az Orion-ködről készült lélegzetelállító képektől. 2017-ben kezdtük el ezt a projektet, tehát több mint öt évet vártunk arra, hogy megkapjuk ezeket az adatokat

− nyilatkozta Els Peeters, az ontariói Western University asztrofizikusa a frissen közzétett képsorozatról, amely minden eddiginél többet mutat a híres ködből.

Valóban, a sokat fényképezett Orion-ködről készült új képek minden eddiginél élesebben és részletgazdagabban mutatják be azokat a „szálakat" és gázfelhőket, amelyek a csillagászok szerint a csillagok kialakulását okozzák a mintegy 1300 fényévre lévő asztrofizikai kedvencben.

a Webb k\u00e9pe \u00f6sszehasonl\u00edtva a Hubble k\u00e9p\u00e9vel

Fotó: NASA, ESA, CSA, PDRs4All ERS Team; image processing Salomé Fuenmayor

Ezek az új megfigyelések lehetővé teszik számunkra, hogy jobban megértsük, hogyan alakítják át a hatalmas csillagok a gáz- és porfelhőt, amelyben megszületnek

− tette hozzá Peeters

Ezeket a legújabb Orion-felvételeket egy nemzetközi tudóskonzorcium − köztük az ontariói Western University, a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) és az Institut d'Astrophysique Spatiale (IAS) − készítette a Photodissociation Regions for All (Fotodisszociációs régiók mindenkinek) elnevezésű projekt keretében, melyben összesen 18 ország több mint 100 tudósa vesz részt.

a Webb k\u00e9pe r\u00e9szletezve

Fotó: Credit: NASA, ESA, CSA, PDRs4All ERS Team; image processing Salomé Fuenmayor

Mint Emilie Habart, az IAS docense megjegyezte, ezek a felvételek minden eddiginél részletesebben mutatják be a csillagokat keltő ködök – mint az Orion− rejtélyes működését.

Még soha nem voltunk képesek a csillagközi anyag szerkezetének bonyolult finom részleteit ilyen környezetben látni, és hatására megfejteni, hogyan alakulnak ki bolygórendszerek a kemény sugárzás jelenlétében. Ezek a képek feltárják a csillagközi közeg örökségét a bolygórendszerekben

− mondta Habart a sajtóközleményben.

Azaz ezek a képek klasszikus és lélegzetelállító példái a Webb megbízatásának: visszatekinteni univerzumunk történetére, és megnézni, hogyan keletkeztek a csillagok.

Tekintve, hogy mennyire felbuzdultak a tudósok ettől a felfedezéstől, úgy tűnik, hogy a JWST pontosan a tervek szerint működik − és még a csillagászok legmerészebb álmait is felülmúlja.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk