A James Webb-űrteleszkóp.
Shutterstock

A James Webb-űrteleszkóp a valaha látott legősibb galaxisról készített fotót

Alig egy héttel azután, hogy első képeit bemutatták a világnak, a James Webb-űrteleszkóp egy 13,5 milliárd évvel ezelőtt létezett galaxist találhatott – közölte szerdán az adatokat elemző tudós.


Rohan Naidu, a Harvard Center for Astrophysics munkatársa szerint a GLASS-z13 néven ismert galaxis az ősrobbanás utáni 300 millió évre nyúlik vissza, mintegy 100 millió évvel korábbi, mint akármelyik korábban azonosított objektum.

Potenciálisan a legtávolabbi csillagfényt figyelhetjük meg, amelyet valaha is látott valaki

– mondta.

Minél távolabb vannak tőlünk az objektumok, annál hosszabb időbe telik, amíg fényük eljut hozzánk, így a távoli univerzumba visszatekintve a mély múltba látunk.

Bár a GLASS-z13 az Univerzum legkorábbi korszakában létezett, pontos kora továbbra is ismeretlen, mivel az első 300 millió évben bármikor kialakulhatott.

A GLASS-z13-at a Föld körül keringő csillagvizsgáló fő infravörös képalkotójának, a NIRcam-nak az úgynevezett „korai kiadású" adatai között fedezték fel.

Az infravörösből a látható spektrumba lefordítva a galaxis egy vörös foltként jelenik meg, amelynek közepén egy fehér színű folt van, a távoli kozmoszról készült szélesebb, „mélymezőnek" nevezett kép részeként.

Naidu és kollégái egy tudományos folyóiratba küldték be eredményeiket. A kutatás egyelőre egy preprint-szerverre került fel, tehát még nem került szakértői értékelésre – de már most felbolydította a globális csillagászközösséget.

A Webb egyik nagy ígérete, hogy képes megtalálni a legkorábbi galaxisokat, amelyek az ősrobbanás után, 13,8 milliárd évvel ezelőtt keletkeztek.

A tavaly decemberben indított és a múlt hét óta teljesen működőképes Webb a valaha épített legerősebb űrteleszkóp, és a csillagászok biztosak benne, hogy a felfedezések új korszakát fogja elősegíteni.


Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk