A James Webb űrtávcső

A sikeres teszt után elképesztő fotót készített a James Webb űrtávcső

Befejeződött a James Webb űrtávcső tükörbeállításának egy kritikus szakasza, így a legmodernebb obszervatórium a tervek szerint néhány hónapon belül megkezdheti a tudományos megfigyeléseket.Március 11-én a teleszkóp befejezte az utolsó finom fázist, amelynek célja az igazítási hibák kijavítása volt. Nem találtak semmilyen problémát, és a Webb-csapat biztos benne, hogy minden optikai paraméter a lehető legjobban működik.

Képességeinek demonstrálására a Webb egyetlen csillagra összpontosított, a 2MASS J17554042+6551277-re, közismertebb nevén TYC 4212-1079-1-re, amelyről egy fotót is készített.

Ez a mintegy 2000 fényévre lévő fényes objektum alig több mint 16-szor fényesebb a Napnál. A vizuális kontraszt optimalizálása érdekében vörös szűrőt használtak; és bár a teleszkóp csak a csillagot nézte, műszerei olyan érzékenyek, hogy a háttércsillagok és galaxisok is láthatóak.

Teljesen összehangoltuk és fókuszáltuk a teleszkópot egy csillagra, és a teljesítménye felülmúlja a specifikációkat. Izgatottak vagyunk, hogy ez mit jelent a tudomány számára

– mondta Ritva Keski-Kuha, a NASA Goddardnál a Webb optikai teleszkópelemek helyettes vezetője.

Bár a Földön már építettek szegmentált teleszkópokat, a Webb az első olyan űrtávcső, amely 18 különálló hatszögletű szegmensből álló szegmentált tükörrel rendelkezik.

E tükrök összehangolása kulcsfontosságú; nanométeres pontossággal kell együttállniuk ahhoz, hogy egyetlen tükörfelületet alkossanak. Tekintettel arra, hogy a teleszkóp nehezen elérhető a szervizküldetések számára, kulcsfontosságú, hogy minden tökéletesen működjön.

Az elkövetkező hat hétben befejeződik a Webb összehangolási folyamata. Ezután a teleszkóp megkezdi az utolsó előkészületeket a tudományos műveletekhez.

Az infravörös szemmel a kozmoszba leselkedő Webb sok mindent felfed majd, amit jelenleg nem láthatunk. A várakozások szerint megmutatja majd az Univerzum távoli részeit, több információt nyújtva arról, hogyan keletkeztek a csillagok és galaxisok. Emellett sokkal részletesebben megmutatja, hogyan születnek a csillagok és a bolygók, és belelát a távoli világok légkörébe, az élet jelei után kutatva.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk