James Webb
Shutterstock

A James Webb könnyedén felülmúlta a Hubble legnagyobb eredményét

A James Webb-űrteleszkóp simán felülmúlta a korábban forradalmi újításnak számító Hubble egyik legkomolyabb megfigyelését.


A NASA Hubble-űrteleszkópjának segítségével végzett Hubble Ultra Deep Field-projekt egykor a csillagászati felmérések csúcsának számított, amely a kozmosz legmélyebb részein mintegy 10 000 galaxis fényét rögzítette – mindezt egyetlen képen.

Ám a James Webb-űrteleszkóp olyan fejlettnek bizonyult, hogy könnyedén zárójelbe tette a Hubble erőfeszítéseit.

Most a csillagászok megosztottak néhányat a James Webb eddigi legnagyobb felmérésének első képei közül: a COSMOS-Web az első fázisában is 25 ezer galaxissal többet mutatott meg, mint a Hubble Ultra Deep Field.

A COSMOS-Web, akárcsak az azt megelőző más mélyég-felmérések, a távcső közel-infravörös kamerájának segítségével az égboltnak csak egy aprócska szeletére – a NASA szerint mindössze 0,6 négyzetfoknyi területre, vagyis körülbelül három telihold méretére – fókuszál. A közép-infravörös műszer további 0,2 négyzetfokot vizsgál.

Ez is érdekelhet: Éppen megszülető csillagokat fotózott a James Webb

A tudósok azt remélik, hogy ezáltal többet tudhatnak meg a reionizációs korszakról, amely az ősrobbanás utáni 400 000 és egymilliárd év közötti időszakot öleli fel, amikor csillagok, galaxisok és más struktúrák keletkeztek.

A szakemberek szerint különösen érdekesek ezek az ősgalaxisok, illetve az a folyamat is, hogy velük együtt miként fejlődött ki a sötét anyag, amelyről úgy gondolják, hogy összetartja a galaxisainkat.

Az igen ambiciózus projektnek ez azonban még csak az eleje: a szakembereknek úgy gondolják, hogy mintegy 255 órányi megfigyelés során akár egymillió galaxist is megvizsgálhatnak majd.

Forrás: Futurism

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk