Tudósok több mint 300 sírhelyet fedeztek fel a „holtak városában"

Illuszráció.

Tudósok több mint 300 sírhelyet fedeztek fel a „holtak városában"

A holtak városa kissé úgy hangzik, mintha egy Indiana Jones-filmből vették volna, azonban a helyszín valóban létezik. A tudósok ugyanis felfedeztek egy új területet, amely több mint 300 sírt tartalmaz.


A régészek öt éve dolgoznak Asszuán városában, amelyet több mint 4500 évvel ezelőtt alapítottak. Noha ismert, hogy a település létfontosságú volt kereskedelmi, bányászati és katonai szempontból is, az ott élő emberek életéről eddig nem sok mindent lehetett tudni – írja Ladbible.

Ez is érdekelhet: A régészek még ma is félnek felnyitni Kína első császárának sírját

A közelmúltban a régészek rengeteg olyan sírt tártak fel a holtak városában, amelyeket 900 évig használhattak újra meg újra. Ezért mindegyikükben 30-40 múmia feküdt, és rengetegben voltak olyan családok, akik valószínűleg fertőző betegségekben haltak meg.

A Milánói Egyetem régésze, Patrizia Piacentini elmondta, hogy a temetkezési hely elképesztő méretű, több mint 80 kilométer hosszú.

Ez egy igazán látványos lelet volt, nagyon egyedülálló Egyiptomban. Azok, akik egykor Asszuánban éltek, sírokkal borították be a dombot

– fejtette ki az egyiptológus.

A kutatók 2019-ben tárták fel az első sírt négy múmiával, amelyeket CT-vizsgálatokkal próbáltak azonosítani.

A hosszas ásatások során az is kiderült, hogy az embereket attól függően temették el, hogy melyik osztályhoz tartoztak. Az elit tagjait például a domb tetején helyezték örök nyugalomra. De vannak olyan sírok is, amelyeket hegyi sziklába véstek, míg mások nyitott udvarral és koporsós bejárattal rendelkeznek.

Piacentini gondoskodik arról is, hogy míg a csapat a sírokat és a maradványokat tanulmányozzák, addig is tisztelettudóak legyenek:

Ez a nyughelyük. Felfedjük a történetüket, majd visszatesszük őket, és bezárjuk a sírt. Számomra ez kezdettől fogva fontos volt.

A figyelmetekbe ajánljuk