Vatikán
Fotó: Shutterstock

Hatalmas ókori temető nyílik meg a turisták előtt Vatikánban

A Via Triumphalis, azaz a Rómában található holtak városát 1956-ban fedezték fel, eddig azonban kevesek látogathatták meg – ez változott meg most novembertől.


Európa történelmi városai egytől-egyig hatalmas temetkezési helyekkel rendelkeznek. Az 1956-ban feltárt római nagytemető, a Via Triumphalis grandiózussága és kulturális lenyomata miatt egyaránt csodálatos.

Ez is érdekelhet: Ha mindig is kíváncsi voltál, hogyan beszéltek az ókorban, most meghallgathatod!

A Vatikán alatt fekvő sírkert nagyobb része már 2003-ban hozzáférhetővé vált, de mind a mai napig kizárólag csak szakemberek és tudósok léphettek be a kapuján.

November 17-étől azonban mindez megváltozik. A Szent Rózsa kapunál megnyílt új bejáratnak köszönhetően a látogatók mostantól egy kiállítás keretein belül megcsodálhatják a sírkertet. Az expo az Élet és halál a császárok Rómájában címet viseli.

A nekropolisz falain belül nyitott temetkezési sírok, márvány szarkofágok, valamint csodálatos mozaikok és freskók lesznek láthatóak.

Ezt is olvasd el! 4 ókori uralkodó, aki annyira drámai volt, hogy kihagyták a történelemkönyvből

A sírok, amelyekben a római rabszolgák, felszabadítottak és kézművesek nyugszanak, a feltételezések szerint a Kr. u. I. századtól a IV. századig terjedő időszakból származnak. A nekropolisz hihetetlenül tanulságosnak bizonyult a tudósok számára, akik így jobban megérthetik a korban élt emberek hagyományait és rituáléit

nyilatkoztaLeonardo Di Blasi történész.

Róma tele van fantasztikus helyekkel, múzeumokkal és galériákkal,l. Hosszú listát lehet arról írni, mennyi zseniális programot tervezhető a városban. Most ez a felsorolás eggyel bővült, ugyanis a Via Triumphalis ugyancsak kihagyhatatlan élménynek ígérkezik.

A figyelmetekbe ajánljuk