san marino

San Marino

Sok jó ember kis helyen is? A világ 5 legkisebb országa

A világ legkisebb országaiban valószínűleg kevesebben élnek, mint a városban, ahol lakunk. Sőt: a világ 20 legkisebb országa összesen kisebb területtel rendelkezik, mint mondjuk Los Angeles. Akkor milyen apró lehet a legkisebb öt? Mutatjuk!

San Marino, 61,2 négyzetméter

San Marino

Shutterstock

San Marino az egyik legkisebb ország a Földön, és a világ legrégebben fennálló, egyben legkisebb területű köztársasága. A tengerparttal nem rendelkező dél-európai országot Olaszország öleli körül, és kevesebb mint 35 ezren lakják.

Területe mindössze 61,2 négyzetkilométer, legmagasabb pontja a 739 méteres Monte Titano, az ország hivatalos nyelve az olasz, és nincs hivatalos vallás. Európa egyik legrégebbi országa, a negyedik században alapították.

Tuvalu, 26 négyzetkilométer

Tuvalu

Shutterstock

Tuvalu egy 9 korallszigetből álló kis szigetcsoport a Csendes-óceán nyugati, középső részén. A 26 négyzetkilométernyi területen nagyjából 12 ezer ember éldegél teljesen elszigetelve a külvilágtól.

Szépsége és egyedülálló fekvése becsapós, mivel az ország szenved a vízhiánytól, mivel egyik szigetén sincs folyó vagy patak, és mivel többnyire korallatollakról van szó, nincs talajvíz sem. Emiatt az ivóvizet vízgyűjtő rendszereken keresztül gyűjtik össze és tárolják.

A szárazságnál is nagyobb probléma, hogy Tuvalut lassan elnyeli az éghajlatváltozás miatt emelkedő vízszint: az előrejelzések szerint az ország a következő 50-100 évben lakhatatlanná válik.

Nauru, 21 négyzetkilométer

Nauru

Shutterstock

A világ harmadik legkisebb országa és legkisebb szigetországa Nauru, ami mindössze 21 négyzetkilométeren fekszik. Az ország a Csendes-óceán déli részén található, lakossága körülbelül 11 000 fő, és nincs hivatalos fővárosa.

Mivel a sziget felszíne korallmészkőből és foszfátból épül fel, a 20. század nagy részében a foszfátbányászat volt az uralkodó iparág, így Nauru csak foszfátot exportál. Az élelmiszert, a vizet és a feldolgozott termékeket viszont Ausztráliából importálják.

Monaco, 2 négyzetkilométer

Monaco Unsplash/Julien Lanoy

A Franciaország és a Földközi-tenger között fekvő Monaco egy önálló és független városállam, a világ második legkisebb országa. Hiába kicsi, közkedvelt: a világ leggazdagabb embereinek törzshelyeként is tekinthető, akiket az ország egyetlen hivatalos városa, Monte Carlo vonz.

Az ország jól ismert ikonikus kaszinóiról, gyönyörű strandjairól, luxusjachtjairól, bankrendszeréről és Forma1-es pályájáról. Mindezt pedig kevesebb mint 2 négyzetkilométeren összezsúfolva, ahol nagyjából 40 ezer hivatalos lakos is él.

Vatikán, 0,44 négyzetkilométer

Vatikán

Shutterstock

Vatikán vagy Vatikánváros a világ legkisebb területű és népességű független állama, melyet Róma vesz körül. A törpeállam területe mindössze 0,44 négyzetkilométer, ahol valamennyivel több mint 500-an éldegélnek.

Vallási befolyása jól ismert, a katolikus egyház központja. Apró termete ellenére saját bankrendszerrel rendelkezik, de saját valutája is van – vatikáni euró – , ahogy posta, telefonszolgáltató és rádióállomás is van.


A figyelmetekbe ajánljuk