lakatlan sziget
Régóta lenyűgöznek minket az elhagyatott szigetek. A híres irodalmi klasszikusok már hosszú ideje olvasók generációnak képzeletét ihlették meg. Bár már lehet, hogy nincsenek feltérképezetlen szigetek, amelyeket felfedezhetnénk, a világ óceánjainak távoli szegleteiben számos lakatlan hely található. A helyszínek nagy részét soha nem lakta ember, míg mások már régen elnéptelenedtek. Mutatunk pár szigetet, amelyet kis leleményességgel még akár meg is látogathatunk, ha elbújnánk a világ elől.

A Maldív-szigetek egyes részei

Mald\u00edv-szigetek

Unsplash/Jailam Rashad

Az Indiai-óceánon elterülő Maldív-szigetek a turisták körében rendkívül népszerű, mégis jó hír, hogy a szigetország több mint 1000 szigetből áll.

Ezeknek pedig csupán egy töredéke lakott terület, és közülük is csupán egy maroknyi szárazföld rendelkezik több ezer fős lakossággal.

A szigetcsoport számos olyan helyszínt tudhat magáénak, amely lakatlan és elhagyatott. A keresletre ráérezve pedig sok ötcsillagos maldíviai üdülőhelynek van saját magánszigete, amely vonzza a nászutasokat és a szupergazdagokat. Emellett az utazási irodák is kínálnak különböző túrákat a környező sivatagi, elhagyatott szigetekre, ahol lehetőség van sátrakban is kempingezni.

Ha a magunk útját járnánk, még mindig rengeteg sziget maradt érintetlenül, utazási irodák segítsége nélkül.

Henderson-sziget

Henderson-sziget

Shutterstock

Rossz hír, hogy a Csendes-óceán déli részén található Pitcairn-szigetekhez tartozó Henderson-sziget gyakorlatilag lakhatatlan az emberek számára – egy meredek sziklákkal teli, édesvíz nélküli területről van szó.

A jó hír, hogy érintetlensége miatt olyan állatfajoknak ad otthont, amelyek sehol máshol nem fordulnak elő a bolygón.

Négy endemikus madárfaj, számos egyedülálló növényfaj, sőt, még szokatlan pillangók és csigák is megtalálható a szigeten. A helyszín hatalmas foszfátkészletekkel is rendelkezik, amelyekhez még soha nem nyúltak hozzá.

Sajnos, bár emberek nem éltek itt, jelenlétük még mindig nyilvánvaló: becslések szerint 37,7 millió szemétdarab zsúfolódott össze a szigeten és a vízen – ez pedig a legmagasabb műanyagszennyezés a világon.

Jaco-sziget

jaco-sziget

Shutterstock

Ez már egy klasszikusabb, filmbeli helyszín: a szárazföldtől egy kilométerre fekvő lakatlan sziget Kelet-Timor része. Jaco finom homokos strandjaival és ragyogó türkizkék vizével vonzza az érintetlen paradicsomot kereső turistákat Ázsia déli csücskébe.

A sziget a Nino Konis Santana Nemzeti Park része, amely Kelet-Timor első nemzeti parkja. Mivel Jacón senki sem él, így szálláshelyek sincsenek. A sziget azonban népszerű turistacélpont, akiket a helyi halászok fuvaroznak át, hogy élvezzék az érintetlen környezetet.

Aldabra-szigetek

\u200bAldabra-szigetek

Shutterstock

Az Aldabra-szigetek az Indiai-óceánon, a Seychelle-szigetek távoli szegletében található. A négy korallzátonnyal körülvett korallszigetből álló szigetek – vagy atollok – egy lagúnát ölelnek körül. Aldabra a világ második legnagyobb korall atollja.

Ráadásul a szigeteken él a világ legnagyobb óriásteknős-populációja: a becslések szerint mintegy 152 000 példány.

Aldabra régóta fontos természetvédelmi övezet, amelynek köszönhetően szigeteken nincsenek állandó lakosok, és a környezetvédők sikeresen megakadályozták, hogy a szigeteken katonai támaszpontokat vagy állandó településeket építsenek.

Phoenix-szigetek

Phoenix-szigetek

Angela K. Kepler / Wikimedia Commons

A Phoenix-szigetek a Csendes-óceán déli részénél helyezkedik el, és bár hivatalosan Kiribati szigetországhoz tartoznak, a szigetek közel 1000 kilométerre vannak az ország fővárosától.

A szigetcsoport és a körülötte levő tenger az UNESCO világörökségi listájának a része. Ezzel ez a legnagyobb hasonló jellegű természetvédelmi terület a Földön.

Az élővilága rendkívül gazdag, szinte teljesen érintetlen az embertől. A Phoenix-szigetek területére a legtöbben hajóval érkeznek, de az út bárhonnan hosszúnak számít.

A szigetláncon egyedül a néhány kutató és természetvédő bukkan fel, egyetlen állandó „gondnoka" pedig a Kanton-szigeten él. Nincs említésre méltó turisztikai infrastruktúrája, így a szigetek a szó minden értelmében lakatlanok.

Tetepare-sziget

Tetepare-sziget

Shutterstock

A Salamon-szigetek legnagyobb lakatlan szigete, a Tetepare-sziget nem volt mindig lakatlan.

Körülbelül az 1800-as évek közepéig emberek éltek a szigeten, akik sajátos nyelvet beszéltek és több nagy faluban laktak. Máig ismeretlen okokból azonban ezek az emberek mind elhagyták Tetepare-t.

A sziget egykori lakóinak leszármazottai szervezetet hoztak létre a területen folyó természetvédelmi tevékenységek felügyeletére. A csoport ökoturisztikai élményeket is kínál, és gondoskodik arról, hogy Tetepare tájai érintetlenek maradjanak.

A szigetet gazdag esőerdő borítja és a tengeri élővilágtól hemzsegő zátonyok változatos ökoszisztémájával számos madár-, hüllő- és emlősfajnak ad otthont.

Devon-sziget

Devon-sziget

Shutterstock

Nem minden elhagyatott sziget található a trópusokon. Valójában a világ legnagyobb lakatlan szigete az Északi-sarkvidéken helyezkedik el. A kanadai Devon-sziget az Atlanti-óceánon, a Baffin-öbölben fekszik. Devonon ugyan a múltban éltek emberek, de az utolsó állandó lakosok az 1950-es években távoztak.

A domborzati viszonyok miatt a szigetet az űrhajósok használták a berendezések tesztelésére és a jövőbeli Mars-missziókra való felkészülésre. A szigeten egy hatalmas kráter is található: a Haughton-kráter, amelynek átmérője több mint 20 kilométer és 23 millió évvel ezelőtt keletkezett.

Devon gyönyörű tájai pézsmatuloknak és számos madárfajnak is otthont ad. Gazdag növényvilága a sziget alföldi területein virágoznak, amelynek mikroklímája barátságosabb körülményeket biztosít a széltől sújtott hegyvidékhez és a tengerparti területekhez képest.

(Forrás: Treehugger)


A figyelmetekbe ajánljuk