síközpont
Shutterstock

Mire számíthatnak a síelők az energiaválság közepén?

Az európai síközpontok négy év után az első igazi síszezonra készülnek: a szálláshelyek nagy része már foglalt, mivel az sok síelő most pótolja a 2019-ben elhalasztott utazását. Bár még szinte egyetlen síközpont sem nyílt meg, már érezhető az energiaválság hatása.


Az olaszországi Trentino-Alto Adige régióban található Panarotta síterep például máris bejelentette, hogy ezen a télen – az országban elsőként – nem fog sífelvonókat üzemeltetni.

Bár valószínű, hogy csak a kisebb síközpontok fognak hasonló intézkedésekhez folyamodni, a különböző méretű helyszínek üzemeltetői szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet – írja a Lonely Planet

Egy dolog biztos: senki sem fog értelmetlenül energiát pazarolni

– mondta Elena Protopopow, az osztrák Tirol Turisztikai Hivatal brit piacokért felelős vezetője a lapnak.

Hogyan hatnak az emelkedő energiaköltségek az árakra?

Az orosz invázió miatt egész Európa-szerte igyekeznek csökkenteni az energiafogyasztást, ami a síközpontokat is érinti.

Franciaországban több üdülőhely is tárgyalásokat folytat az energiaszerződések megújításáról. A Domaines Skiables de France (DSF) szakszervezet elnökhelyettese, Anne Marty az Euronews beszámolója szerint arra figyelmeztetettet, hogy az ország egyes üzemeltetőinek a villanyszámlája idén akár nyolcszorosára is emelkedhetnek.

Jó hír, hogy a francia Alpok üdülőhelyei, mint Morzine és Avoriaz, viszont azt tervezik, hogy „megvédik a síelőket az energiaárak emelkedésétől".

A felvonók működni fognak, a síbérletek árai nem emelkednek

– mondta a Morzine turisztikájáért felelős Sara Burdon.

Morzine

Shutterstock

Sok európai üzemeltető számára azonban elkerülhetetlen a síbérletek árának emelése.

A Dolomiti Superski területén – azaz az UNESCO Világörökség részét képező olaszországi Dolomitok 15 síparadicsomába tartó síelőknek – a tavalyi árakhoz képest 10%-os áremelkedés várható. .

A svájci Jungfrau – „Európa csúcsa" – síterepén a felnőtt előfoglalási ár 777 svájci frankról (320 ezer forint) 850 svájci frankra (350 ezer forint) emelkedett, bár a síelőknek pénzvisszafizetési garancia jár, ha a hatóságok áramhiány vagy koronavírus miatti zárlatot rendelnek el.

Hogyan takarékoskodnak az európai síközpontok?

A termosztát lejjebb tekerése, az éjszakai síelés korlátozása, lassabban mozgó felvonók: ahol energiatakarékossági intézkedéseket vezetnek be, azokat úgy tervezik, hogy a síelőknek a lehető legkisebb kellemetlenséget okozzák.

A franciaországi Val d’Isère-ben a sífelvonók sebességét csúcsidőn kívül ötről négy méter/másodpercre csökkentik, ami az előrejelzések szerint egy perccel hosszabb menetidőt eredményez, és a síközpont szerint a síelők egyáltalán nem fogják észrevenni.

A francia üzemeltetők azon dolgoznak, hogy a kormány által minden vállalkozás számára előírt 10%-os energiafogyasztás-csökkenést elérjék.

Morzine-ban és Avoriaz-ban, ahol a felvonók sebességét szintén a síelők számától függően optimalizálják, arra is készülnek, hogy bizonyos területeken 23 órától reggel 5 óráig kikapcsolják a közvilágítást, a közfürdők hőmérsékletét egy-két Celsius-fokkal csökkentik, és a karácsonyi fényeket korábban kapcsolják le.

Val d’Isère

Shutterstock

A megújuló energiát használó síközpontok alacsonyan tudják tartani a költségeket

Egyértelmű előnyben vannak azok a síüzemeltetők, akik már különféle beruházásokat eszközöltek a megújuló energiákba.

A svájci LAAX síközpontban, amely 2030-ig szén-dioxid-semlegességet tűzött ki, felvonók CO2-semleges víz- és napenergiával működnek, a felvonók hulladékhőjét pedig a helyi éttermek fűtésére használják. A terület szóvivője azt is megerősítette a Lonely Planetnek, hogy ebben a szezonban nem emelik a liftbérletek árát

LAAX

Shutterstock

A Val d'Isère-i sípályapálya hóágyúinak flottája ebben a szezonban először HVO (hidrogénezett növényi olaj) üzemanyaggal működik, amely 100%-ban megújuló energiaforrás, és 90%-kal csökkenti a CO2-kibocsátást. Két elektromos busz is üzembe áll, az első egy olyan flottából, amelyből a remények szerint 2025-re összesen 15 darab lesz.

A Három völgyben (Les Trois Vallées) nemrégiben 450 napelemet helyeztek el.

Az év elején a dél-francia Alpokban található Serre Chevalier telepítette első vízenergiával működő turbináját, mivel a jövő évre 30%-ban megújuló energiaforrásokból származó villamos energiát termelnének.

A figyelmetekbe ajánljuk