Megtalálták a leghitelesebb Shakespeare-képmást

Sok ábrázolás született már a nagy drámaíróról, William Shakespeare-ről. A szakemberek most találtak egyet, ami a lehető leghitelesebb lehet.


Létezik egy képmás a stratfordi Szentháromság-templomban Shakespeare-ről, ami még életében készült az ő jóváhagyásával.

Eddig két híres portré született a nagy drámaíróról, az egyik az író halála után jelent meg egy Shakespeare-összkiadás címlapján, First Folio címmel.

First Folio

Flickr

A másik a már említett büszt, vagyis mellszobor, amely a Szentháromság-templomban, Shakespeare sírja fölött szerepel.

Szentháromság-templom

Flickr

A 17. századból származik még a híres Cobbe-portré, melyről a művészettörténészek azt állítják, hogy nem is Shakespeare-t, hanem Sir Thomas Overbury udvarbeli embert ábrázolja.

Cobbe-portré

Wikimedia Commons

Shakespeare életében készült még egy festmény 1610-ben, ez a Chandos-portré, melyet John Taylor készített, ám 1988-ban kiderült róla, hogy sok részletet módosítottak rajta az idők folyamán.

Chandos-portré, John Taylor

Wikimedia Commons

A szakemberek úgy vélik, mind közül a síremlékmű a leghitelesebb, amely az író halála után készülhetett 1616-ban. Mi több, a legújabb kutatások eredményei szerint a szobrász ─ a Globe Színház közelében élő Nicholas Johnson sírkészítő ─ ismerte Shakespeare-t, a szobor az ő megrendelésére készülhetett.

Johnson Shakespeare előtt hunyt el és az író halálozási dátuma később került fel a mellszoborra, ez még valószínűbbé teszi azt, hogy a drámaíró életében készült a szobor.

(Forrás: Fidelio)

A figyelmetekbe ajánljuk