Egy fejnélküli ló maradványai

A dél-németországi Knittlingen városának egyik ősi temetőjében egy 1400 éves, fej nélküli ló maradványai mellett eltemetett férfi csontvázát fedezték fel. A férfi valószínűleg a ló egykori tulajdonosa volt.


A férfit abban az időben temették el, amikor a Meroving-dinasztia (i. sz. 476-750) virágzott a térségben, és a mai Franciaország és Közép-Európa területén hatalmas területet uralt. Élete során a férfi valószínűleg a dinasztia királyait szolgálta.

Egy parancsnoki láncot viselt, amelynek csúcsán a meroving királyok jelképei álltak, ami azt jelentette, hogy köteles volt részt venni a király hadjárataiban. Hogy pontosan miért temették el egy fej nélküli ló közelében, az nem világos, de valószínűleg a [ló] lefejezése is része volt a temetési szertartásnak. A temetés egyik funkciója az elhunyt „színpadra állítása" volt korábbi státuszában és gazdagságában, mint az utódok igénye arra, hogy ezt a státuszt fenntartsák

– mondta Folke Damminger, a lelőhely kutatásáért felelős régész.

Az állat fejét eddig nem találták meg. A régészek több más, ezzel a lovassal nagyjából egy időben élt ember maradványait is felfedezték ugyanabban a temetőben. Néhányukat értékes tárgyakkal – például aranybrossal vagy díszes fegyverekkel – temették el.

A kutatók folytatják a fej nélküli ló és a feltételezett gazdája vizsgálatát, és a temetőben lévő más sírok feltárását is. Damminger elmondta, hogy a csapat jelenleg a titokzatos férfi sírjainak restaurálásán dolgozik, a jövőben pedig antropológiai munkát végeznek a lovas csontjainak és fogainak feltárásával, hogy megtudják, milyen volt az egészségi állapota, miért halt meg, és hány éves volt.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk