A régészek még ma is félnek felnyitni Kína első császárának sírját

A régészek még ma is félnek felnyitni Kína első császárának sírját

Időszámításunk előtt 210-ben hunyt el Kína első császára, Csin Si Huang-ti. A halálos csapdák, valamint a higanymérgezés csak néhánya azoknak az okoknak, melyek megakadályozták eddig a tudósokat, hogy feltárják az egykori uralkodó sírját.


Az távol-keleti állam egyik legjelentősebb régészeti leletére 1974-ben találtak a Senhszi nevet viselő tartományban. A felfedezést pár földműves tette, akik először csak pár agyagfigurára lettek figyelmesek.

Ezt követően kezdődtek meg az ásatok, mely során gödrök tucatjait tárták fel a régészek. A mélybe tekintve megdöbbentő látvány fogadta őket: több ezer életnagyságú, katonákat és harci lovakat ábrázoló agyagszobor tárult a szemük elé – írja a Jerusalom Postra hivatkozva a HelloMagyar.

Csin Si Huang-ti serege

Shutterstock

Az agyaghadsereg minden valószínűséggel Csin Si Huang-ti mauzóleumának védelmére szolgál, amely a felfedezés helyétől mintegy 1,5 kilométerre található. Bár a régészek megtehették volna, hogy feltárják az egykori uralkodó sírhelyét, ezt végül nem tették meg. Ennek legfőbb oka, hogy nem szerettek volna kárt tenni a sírban.

Még ma is, közel 50 évvel a felfedezést követően, a császár nyughelyéhez való hozzáférés egyetlen módja a helyrehozhatatlan károk kockázatával járna.

Mi lehet akkor a megoldás?

A tudósok ma már a kevésbé invazív megoldásokban gondolkodnak. Ilyen például a möun-tomográfia, mely során egy adott tárgyon áthaladó müonok (a földi légkörben keletkező elemi részecskék – a szerk.) száma alapján képes meghatározni a tárgy belsejének sűrűségét, hasonló elven ahhoz, ahogy egy röntgenkészülék is működik.

Csin Si Huang-ti serege

Shutterstock

A lehetséges károkon kívül azonban súlyosabb és közvetlenebb veszélyeket is rejthet magában a sír feltárása. Az ókori kínai történész, Sze-ma Csien egyik esszéjében arról ír, hogy a sírboltot csapdákkal szerelték fel, amelyek célja, hogy elriasszák a betolakodókat.

A figyelmetekbe ajánljuk