Gömb.

Illusztráció.

Másfél évszázada vitatkoznak a régészek, mégis alig tudnak valamit erről a gömbről

A régészek évek óta azon vitatkoznak, hogy vajon mi lehetett a funkciója annak a díszes márványgömbnek, amit egy ősi athéni templom mellett találtak meg az 1800-as években.


1866-ban az athéni Dionüszösz-templom mellett egy rejtélyes márványgömbre bukkantak rá a régészek, a jelek szerint pedig a tárgy remek állapotban vészelte át az elmúlt évezredeket– írja a Heritage Dailyre hivatkozva a Helló Magyar.

Magát a templomot a szakértők szerint az ókorban, i.e. 600 körül építették, és minden bizonnyal a névadó Dionüszösz előtt akartak vele tisztelegni, aki a bor és a mulatozás istene volt.

Ez is érdekelhet: Precedenst teremthetnek – a Vatikán 200 év után visszaadja az ősi görög műemlékeket

Évszázadokkal később azonban a rómaiak elfoglalták Athént, és a már említett templomot különböző színházi és gladiátor előadásokra használták.

Na de mi köze van a márványgömbnek az épülethez? Egy belga hellenista, Armand L. Delatte a 20. század elején megállapította, hogy a gömböt a rómaiak szándékosan ásták el a templom mellett, mivel azt egy szerencsehozó talizmánnak tartották, ami megóvja a gladiátorokat.

A szakember azt állította, hogy az i.e. 2. és 3. század között készült tárgyon található rajzok is különböző gladiátor-tematikájú történeteket ábrázolnak.

Egy jóval későbbi tanulmány azonban ellent mond Delatte állításainak, ugyanis Nick Farell szerint a gömb egy szellemcsapda volt, amely egy túlvilági lény börtöneként szolgált – ez a „megoldás” egyébként kísértetiesen hasonlít az arab kultúrából ismert dzsinnek fogságba ejtéséhez.

Farell szerint továbbá egy felirat (ΙΞ̣ΙΔΕϹΙ”) is az ő elméletét igazolja, amely szerinte a bebörtönzött szellem nevét takarja.

Az előbb említett írás mellett továbbá négy jelenet is megtalálható a műemléken, amely Delatte szerint a gladiátor viadalok mellett a különböző isteneket, és azok cselekedeteit mutatják be.


A figyelmetekbe ajánljuk