Akropolisz.

Létszámkorlátozást vezettek be a legnépszerűbb görög műemléknél

Athénban súlyos döntést hoztak: ettől a héttől kezdve (szeptember 4.) létszámstoppot hirdettek meg az Akropolisznál, mivel a helyzet a helyiek szerint tarthatatlan.


Görögországnak hosszú évek óta óriási bevételei vannak az idegenforgalomból, emiatt az, hogy a látogatók szabályosan megrohamoznak egy emlékművet, egyáltalán nem tűnik rossz dolognak. Egy pont után azonban a jóból is megárt a sok!

A görög kulturális tárca szerint az Akropolisznál – amit nyaranta egyébként ajánlott elkerülni – összegyűlő embertömeg már olyannyira elviselhetetlen, hogy 2023. szeptember 4-től kénytelenek voltak egy napi 20 ezer fős létszámstoppot bevezetni – írja az Independent.

Ez is érdekelhet: 6 lopott műtárgy, ami még mindig nem került vissza eredeti helyére

Nagyon úgy tűnik, hogy a helyiek komolyan veszik a dolgot, ugyanis már egy konkrét belépési rendet is közzétettek: reggel 8 és 9 óra között 3000 ember léphet be a műemlék területére, 9-10 óra között mintegy 2000 látogatót engednek be, a nap további részében pedig folyamatosan változik majd a „menetrend”, egészen a 20 órás zárásig.

Emellett a látogatóknak előre kell időpontot foglalniuk.

Florian Wehde/Unsplash

(..) Nyilvánvalóan a turizmus kívánatos az ország, és mindannyiunk számára. De találnunk kell egy olyan megoldást, amellyel megóvhatjuk az emlékműveinket a túlzott idegenforgalomtól. Az intézkedés a műemlék védelmével foglalkozik, ami számunkra a legfontosabb, valamint [javítja] a idelátogatók élményeinek minőségét is

– mondta korábban a Real FM-nek Lina Mendoni kulturális miniszter.

A tárcavezető kiemelte, hogy az elkövetkezendő hónapokban zajlik majd a tesztidőszak, a végleges szabály pedig jövő áprilisban élesedhet, sőt, elképzelhető, hogy 2024-ben más nevezetességek esetében is létszámkorlátozást vezetnek be.

Fontos azonban hozzátenni, hogy első ránézésre nem lesz túl jelentős változás a látogatók számában: az Akropoliszt egy nap átlagosan 23 ezer ember keresi fel, így tehát kérdéses, hogy ez a mínusz 3 ezres szám vajon érdemi változásokat fog-e eredményezni.

A figyelmetekbe ajánljuk