white and blue concrete building near body of water during daytime

4 fontos apróság, amit tudnod kell, ha Görögországba készülsz

Akár ez az első látogatásod, akár már tapasztalt utazó vagy, akkor is hasznosak lehetnek ezek a tippek számodra.


Érdemes jobban szétnézni a szigetek között

Sok Görögországba látogató Szantorini és/vagy Mykonos szigetére veszi az irányt, anélkül, hogy tudná, hogy több mint 227 másik lakott görög szigetet is felfedezhet. A Szaronik-szigetek például kisebb és kevésbé ismert szigetek csoportja, amelyek könnyen, néha kevesebb mint egy óra alatt elérhetők komppal a pireuszi kikötőből, így egynapos kirándulást tesznek lehetővé Athénból. Érdemes azonban időt szánni a szigetugrásra, vagy egy adott szigeten maradni pihenni.

Porosz szigetének gyönyörű, amfiteátrumból épült kikötője van, és buja fenyőerdő veszi körül. Pirauesből mindössze 1 óra alatt elérhető nagysebességű komppal. Vagy irány a Szaronik ékköve, Hydra, ahol nincsenek gépjárművek, és bár a strandok miatt nem annyira népszerű, nagyon bohém hangulatot áraszt butiküzletekkel, kis szállodákkal és velencei kikötővel. Az biztos, hogy a Szaronik-szigetek esztétikai szépségüknek és távolságuk hiányának köszönhetően a népszerűbb görög szigetekkel vetekednek, így egy athéni városlátogatást össze lehet kötni egy szigeti kirándulással.

Tölts egy kis időt Athénban

Athén a híres Parthenon és az Akropolisz Múzeum meglátogatása után is rendelkezik néhány gyönyörű látnivalóval. Ne csak átutazási pontként használd a fővárost, mielőtt a szigetekre vagy tovább utazol, tölts el egy kis időt a város alternatív programjainak felfedezésével. Fedezd fel az olyan helyeket, mint Anafiotika, egy szigeti falu a városon belül, amely közvetlenül az Akropolisz sziklája alatt található, vagy nézd meg a fenomenális utcai művészetet egy informatív street art túra keretében, megismerve az egyes művek hátterét és megértve, hogy az utcai művészet több mint egyszerű graffiti.
A gyönyörű és hangulatos butikhotelek közül választhatsz, és a lehető legtöbbet hozhatod ki ebben az eklektikus városban töltött idődből.

Fedezd fel a szárazföldet 

Természetesen Görögország nem csak a sok szigetből áll, a szárazföldön is van néhány gyönyörű úti cél, amit szintén felfedezhetsz. A dél-görögországi Peloponnészosz, egy 13 359 mérföld hosszú félsziget, amelyet víz vesz körül, és a Korinthoszi-csatorna vagy a Rion-Antirion-híd köti össze a szárazfölddel, így a régió gyakorlatilag egyetlen nagy szigetté válik. Itt található Nafplion, Görögország eredeti fővárosa, macskaköves utcáival, pompás kúriáival és nagy tereivel. Alig 2 óra alatt tökéletes kirándulás Athénból.

A félsziget legdélebbi csücskében található Monemvaszia városa, egy lélegzetelállító ókori várváros, amely egy hatalmas, tengerbe nyúló szikla lejtőibe vájt. A szárazföldről csak egyetlen töltésen keresztül érhető el, vagy a tengerről is megtekinthető, ha hajókiránduláson veszünk részt. A szárazföld belsejében pedig ott van a delphoi jósda, a világegyetem köldöke, mivel a tudósok megerősítették, hogy ez a Föld abszolút középpontja.

Egyél úgy, mint egy helyi

A görög ételek a különböző hatások keveredésével rendkívül változatosak, így ne csak tzatzikire és moussakára számíts. Tengerjáró nemzet lévén országszerte és a fővárosban is számíthatsz halakra, a Michelin-képzett szakácsoktól a kis családi tavernákig. Az utóbbi időben Görögország nemcsak a hagyományos utcai ételeket, például a souvlakit és a gyrost, hanem a saját konyháját is felkarolta, nemzetközi csavarral, és az éttermek egyre inkább kiszolgálják az egyre növekvő vegetáriánus és vegán tömegeket. Tanuld meg, hogyan étkezz úgy, mint egy helyi, mielőtt elutazol.

(Forrás: TravelAwaits)


A figyelmetekbe ajánljuk