Öt ország, ahol megéri nyugdíjba vonulni
A korai nyugdíjazás sokak álma, főleg, ha az idős éveket egy külföldi paradicsomba tölthetjük. Van pár ország, ahol nem csak festői környezetet találunk, de rengeteg adó- és nyugdíjkedvezményt, amely extrán megkönnyíti az öregkort.

Panama

Shutterstock

Az országban 1987 óta töretlen népszerűségnek örvend a Panama Pensionado elnevezésű speciális vízum, amely vonzza a külföldi állampolgárokat, hogy itt töltsék a nyugdíjas éveiket.

A trópusi klímájú közép-amerikai ország kiváló választás a fázósoknak, ahogyan a közelben lévő amerikaiaknak is: becslések szerint 20-30 ezer éli itt a nyugdíjas éveit.

A vízum lényegében egy kuponfüzetként működik: a háztartási bevásárlásoknál évi 10 ezer dollárnyi adót spórolhatunk meg, és minden második évben adómentesen vásárolhatunk egy új autót. Ezen kívül rezsire, fogorvosra, tömegközlekedésre is jár kedvezmény.

Mindehhez annyi a feltétel, hogy bizonyítottan legyen életünk végéig folyósított nyugdíjunk vagy fix havi bevételünk 1000 dollár fölött.

A teljes kedvezménylista, amely a szállodai tartózkodások, színházi előadások és akár repülőjegyek megtakarítását is tartalmazza, itt érhető el .

Görögország

Shutterstock

2013-ban vezették be Görögországban az Aranyvízumot, amely ötéves letelepedési engedélyt biztosít azoknak, akik minimum 300 ezer dollár (nagyjából 90 millió forint) értékben fektet be helyi ingatlanba vagy ingatlanokba.

Öt év után hosszabbítást lehet kérni, ha még mindig birtokunkban van az ingatlan, hét év után pedig állampolgárság is jár érte. EU-s állampolgárként mindez nem olyan nagy durranás, de az már igen, hogy az így letelepedetteket adókedvezményekkel is várják: ha itt adózunk a bevételeink (pl. nyugdíjunk) után, egységesen csak 7% adót kell fizetnünk.

Malajzia

Shutterstock

A Malaysia My Second Home program mellé nem jár állampolgárság vagy állandó lakhely, de az sem követelmény, hogy ténylegesen nyugdíjasok legyünk.

Az 50 évnél idősebb jelentkezőket várják, akik részmunkaidőben továbbra is dolgozhatnak, de nem vállalhatnak olyan állást, ahol egy malajziai elől vennék el a munkát; egy angoltanárt például szívesen fogadnak.

A 10 éves, meghosszabbítható vízum kecsegtető, ahogy az is, hogy Malajziában nincs örökösödési adó. A letelepedéshez minimum 2500 dollárnyi havi nyugdíjra (770 ezer forint) és 85 ezer dollárnyi, nem ingatlanba fektetett vagyonra van szükség – utóbbi egy részét kötelezően maláj bankokban kell elhelyezni.

Nicaragua

Shutterstock

Nicaragua nemcsak buja őserdeivel, vulkánjaival és gyönyörű tavaival csábítja a letelepedni vágyókat. Az ország öt évre szóló Pensionado Residency letelepedési programjának köszönhetően ingyenesen lehet importálni egy sor árut (például bútorokat, ruházatot stb.), illetve áfamentesen lehet építkezni, ahogy 25 ezer dollárig egy autó is vámmentesen importálható.

Ráadásul minden külföldi jövedelem adómentes.

Ehhez mindössze 45 év feletti 600 dollárnyi passzív jövedelmet keresőnek kell lenni, és évente 6 hónapot az országban kell tölteni.

Fülöp-szigetek

Shutterstock

Újabb trópusi paradicsom.

Délkelet-Ázsia nem véletlenül népszerű a hosszútávra otthont keresők körében, csodálatos természeti környezet, kellemes klíma, egzotikus konyha és kedves emberek jellemzik a régiót. Ezt meglovagolva a Fülöp-szigeteken többféle program is elérhető, nemcsak a nyugdíjasok számára, melyek vámmentes importot, munka- és tanulási lehetőséget és adókedvezményeket tartalmaznak.

Az egyik nyugdíjas vízumuk az SRRV, amelynél többek között hétezer dollár értékben adómentesen lehet háztartási cikkeket importálni, hozzá lehet férni a PhiHealth-hez , az ország egyetemes egészségügyi programjához, illetve adómentesek a nyugdíj- és egyéb külföldön szerzett járadékok.

A jelentkezéshez minimum 50 évesnek kell lenni, havi 800 dolláros (250 ezer forint) nyugdíjjal kell rendelkezni, valamint tízezer dollárral egy helyi bankban.

(Condé Nast Traveller)


A figyelmetekbe ajánljuk