benini bronzok

Sok olyan műtárgy még mindig sok ország múzeumi gyűjteményében található, amely valójában nem az övék. E műtárgyak egy részét vissza kellene juttatni eredeti országaikba, hogy helyreálljon a világ kulturális rendjének egyensúlya.


Ka-Nefer-Nefer maszk

Egy Mohammed Zakaria Goneim nevű régész 1951-ben ásatta ki a maszkot egy rég elhunyt nő testéből. A nő teste nem volt mumifikálódott, és egy nagy maszkot viselt, amely a fejét és a vállát takarta. A maszkját Goneim 3000 évvel a viselője halála után ásatta ki, és Ka-Nefer-Nefer-nek nevezte el. Az 1970-es években az egyiptomi kormány tudomást szerzett a maszk eltűnéséről. Az amerikai Saint Louis Art Museum 1998-ban vásárolta meg a maszkot mindössze 500 000 dollárért a New York-i Phoenix Ancient Art galériától és műkincsszállítótól. Amikor a maszk a múzeum tulajdonába került, felmerült a gyanú, hogy Egyiptomból lopták el, és vissza kellene szolgáltatni. A Saint Louis-i Művészeti Múzeum figyelmen kívül hagyta Egyiptom Hawass állításait, és a maszk Saint Louisban maradt. Az amerikai Nyolcadik Kerületi Fellebbviteli Bíróság 2014-ben úgy döntött, hogy a maszk a Saint Louisban marad.

Az Elgin márványok

Az Elgin Marbles, más néven Parthenon Marbles, több mint 2500 éves. Ezek a márványok az európai és a görög kultúra alapjait szimbolizálják. A görög márványszobrok e klasszikus gyűjteménye eredetileg a Parthenon templom része volt. Az Elgin Marbles ókori gyűjteményét ma a British Museum Duveen Galériájában helyezték el Parthenon Marbles néven. Ezeket az Elgin-márványokat Thomas Bruce, Elgin 7. grófja vitte el az Akropoliszról, és 1801-ben és 1812-ben szállította Nagy-Britanniába. Az Akropolisz Múzeumban a szobrok frízének részletei láthatóak a hiányzó darabok helyének megjelölésével együtt, és várják, hogy visszatérjenek Athénba. Görögország követeli a hiányzó szobrokat. Azt mondják, hogy a feldarabolt szobrok sértik európai kultúrájukat, és vissza kell juttatni őket Athénba.

Koh-i-Noor gyémánt

A Koh-i-Noor a világ legnagyobb csiszolt gyémántja, amely India középkori korszakából származik. Eredeti súlya körülbelül 186 régi karát volt. A gyémántot valószínűleg a Kollur-bányából bányászták, és különböző indiai uralkodók tulajdonában volt. A 14. században Alauddin Khaljiin szerezte meg, majd a Kakatiya-dinasztia birtokába került, Babur pedig 1526-ban szerezte meg. Az ötödik mogul császár, Sah Dzsahán 1628-ban pávatrónjához rögzíttette. 1739-ben Nadir sah birtokába került, amikor elfoglalta Delhit. 1813-ban a gyémánt Ranjit Szingh, a szikh birodalom alapítója tulajdonába került, majd halála után fia, Dulip Szingh birtokába került. 1849. március 29-én, amikor Dulip Szinghre nyomást gyakoroltak, hogy írja alá a lahori szerződést, arra is rávették, hogy adja át az egész szubkontinens legértékesebb gyémántját, a Koh-i-Noor-t az angol királynőnek. A Koh-i-Noor átkozott gyémántnak számít, és balszerencsét hoz, ha az emberek birtokában van. Ma a Koh-i-Noor az angol anyakirálynő koronáján található. India még mindig szeretné a drága gyémántot, de a britek nem hajlandók eltávolítani a koronaékszerről.

Benini bronzok

A ma Nigéria néven ismert Benini Királyság királyi palotáját több mint ezer benini bronz díszíti. Ezek a benini bronzok a 13. századból származnak, és az Edo nép művészei készítették őket. Az 1897-es benini expedíció során a benini bronzok nagy részét a brit erők kifosztották. E bronzok legtöbb darabja brit múzeumokban található, míg másokat Ausztria, Németország és az Egyesült Államok múzeumai vásároltak meg. Nigéria többször kérte a Brit Múzeumot, hogy az ellopott műtárgyakat adja vissza a lagoszi nemzeti múzeumnak. Bár a műtárgyakat a brit erők lopták el, a Brit Múzeum nem bánta meg, hogy tulajdonában van ez a 700 bronz, és ezek a benini bronzok ma is a Brit Múzeumban vannak.

Az öreg halász szobra

A 2000 éves márványtorzó, amelyet Az öreg halász szobra néven emlegetnek, jelenleg a berlini Pergamon Múzeumban található. Az alkotást 1904-ben lopták el és csempészték Németországba Aphrodisiasból. 1905-ben egy Gaudin nevű férfit alkalmaztak a Damaszkusz-Medina-Hedzsasz vasútvonal építésénél. A vasútvonal kialakítása során az ásatások során különböző leleteket talált. Miután 1921-ben meghalt, felesége eladta a leleteket különböző múzeumoknak. Törökország eltökélte, hogy visszahozza a torzót. Azt mondják, hogy azt illegálisan csempészték ki Törökországból. Többször kérték az Öreg halász torzó visszaszolgáltatását, de a német hatóságok ezt azzal utasították el, hogy a torzót egy műtárgypiacon vásárolták, és legális. Van számla, és bizonyítani tudják, hogy a torzó legálisan tartózkodik Németországban, így nem tervezik a visszaszolgáltatását.

Császári kincsek

2013-ban David Cameron brit miniszterelnök többször is megkeresést kapott a kínai állami médiától a Pekingből a 19. században elrabolt, felbecsülhetetlen értékű műkincsek visszaszolgáltatásával kapcsolatban. A British Museum több mint 23 000 felbecsülhetetlen értékű kínai műtárgyat őriz, amelyeket Kína kétségbeesetten szeretne visszakapni. A 19. században a boxerlázadást a nyolc nemzet szövetsége verte le, és Nagy-Britannia is a szövetség része volt. Nagy-Britannia kifosztotta a Tiltott Várost és lerombolta a pekingi Régi Nyári Palotát. A Brit Múzeum azonban továbbra is elutasítja a kéréseket, és kijelentette, hogy ezek a műtárgyak a világörökség részei, és Londonban kell tartani őket a látogatók számára.

(Forrás: UnbelievableFacts)


A figyelmetekbe ajánljuk