Egy új tanulmány szerint emlékeket cserélnek egymással az agyféltekék

Egy új tanulmány szerint emlékeket cserélnek egymással az agyféltekék

Az agy bal és jobb félteke különböző emlékeket tárol és ad át egymásnak.


A munkamemóriánk tartogatja azokat a friss emlékeket, amik éppen kikerültek a látóterünkből. Ilyen az, amikor szétnézünk az átjárón, és meg tudjuk jegyezni, hogy mit láttunk, amikor balra néztünk. Ez az információ ugyanis a tudatunkban van akkor is, amikor jobbra nézünk. Ezeket a friss emlékeket úgy tárolja az agyunk, hogy a jobb féltekébe a bal szemünk által látottak, a bal féltekébe pedig a jobb szemünk által látott információk kerülnek.

Egy új tanulmányban arra mutatnak rá a kutatók, hogy valami más is befolyásolja azt, hogy hol őrizzük az emlékeket. Ez a valami pedig az irány. Az említett példában, amikor jobbra nézünk, azt a képet a bal agyfélteke fogja tárolni, a bal oldalon látott képet pedig a jobb félteke. A külön tárolás segít nekünk abban, hogy tudjuk, amit baloldalon láttunk, az nincs ott a jobb oldalon, és fordítva. Ám a munkamemóriánk éber marad, olyannyira, hogy egyszerre van tisztában mindkét emlékkel.

A kutatást különös módon nem embereken végezték, hanem (az agy hasonlósága miatt) majmokon. A vizsgálatban ezek a majmok banánokról kellett képeket nézegessenek, miközben a szakemberek feltérképezték agyi aktivitásukat. A majmok agyában az említett ellentétes oldalon készült emlék a tárgyakról, melyeket egy képernyőn megjelenve láttak. Agyuk másik féltekéjében azonban másolat készült ebből az emlékből. Amennyiben az állatok tekintetükkel változtatták meg a képek észlelt helyzetét, újraíródott emlékük róluk.

A tanulmány újdonsága tehát, hogy az irány-, és tekintetváltás is befolyásolja az emlékek tárolását, valamint, hogy másolat készül emlékeinkről a másik agyféltekénk számára. A kutatók rácsodálkoztak arra, hogy ez a másolat különböző idegsejt-együtteseket használ fel, mint az eredeti emlék.

Régen azt hitték a kutatók, hogy léteznek olyan „nagymamasejtek", amelyek egyetlen emléket tárolnak el egyetlen sejtben. Ma már tudjuk azt, hogy sejtcsoportokban tárolunk emlékeket, ám ez a kutatás rámutat arra is, hogy több sejtcsoportban tárolunk egyetlen emléket. Az agyunk tehát nagyon rejtélyes. Egyre több dolgot tudunk meg róla, de sosem eleget.

(Forrás: BigThink)

A figyelmetekbe ajánljuk