Már agyunk kifejlődése előtt is képesek voltunk az alvásra

Jó kérdés az, hogy az agy kialakulása előtt létezett-e alvás. A kutatók nemrég választ találtak erre.


Egy 2017-es kutatás felderítette, hogy a medúzák alszanak, és alvásuk cirkadián ritmust követ. A medúzáknak nincs agyuk, ám idegeik elrendeződése nagyon fejlett. A csalánozók osztályába tartozó édesvízi hidra (Hydra Vulgaris) idegrendszere kevéssé fejlett, ám tanulmányozása során a tudósok közelebb kerültek annak megválaszolásához, hogy alszanak-e azok az élőlények, melyeknek nincsen agyuk ─ olvasható a Sciencealert hasábjain.

Nemrég ugyanis közöltek egy olyan tanulmányt, amely rámutat arra, hogy ezek az apró, agy nélküli lények képesek alvás közeli állapotba kerülni. Mi több, az emberek álmosságát kiváltó vegyi anyagok nagy hatást gyakoroltak a Hydra Vulgaris alvásciklusára. A hatalmas különbség ellenére ez a tény biológiai hasonlóságra utal.

"Most már szilárd bizonyítékunk van arra, hogy az állatok azelőtt szerezték meg az alvás képességét, mielőtt agyuk lett volna"

nyilatkozta Taichi Itoh biológus kutatásvezető, aki a japán Kyushu Egyetem munkatársa.


Az édesvízi hidrákat a japán szakemberek egy mozgáskövető rendszerrel figyelték meg, ezen kívül fényeket villantottak fel nekik, amely az ébresztőóra funkcióját töltötte be. Ezek alapján meg tudták határozni az élőlények négy órás alvásciklusát. A ciklust a kutatók hőmérséklet változtatással és rezgésekkel próbálták megzavarni ─ ez sikerült is, olyannyira, hogy kihatott a génkifejeződésre és a sejtszaporodásra is, az apró állatok pedig másnap több alvást igényeltek a megzavarás miatt. Melatoninnak és gátló (GABA) neurotranszmitternek kitéve továbbá a hidrák több ideig aludtak. Ebben az emberekhez hasonlóan viselkedtek, ám a dopamin hatására, amire mi felébrednénk, ők még tovább aludtak, ez érdekes eredménye a kutatásnak. Itoh szerint

"Míg úgy tűnik, hogy egyes alvási mechanizmusok konzerválódtak, mások az agy evolúciója során működésüket megváltoztathatták"

Ezekkel a kutatásokkal közelebb kerülünk annak megismeréséhez, miként fejlődött ki az agy, de arról is többet tudhatunk meg, hogy miért olyan fontos az alvás.

A figyelmetekbe ajánljuk