Hamarosan az agyunkat távirányítóként is használhatjuk

Hamarosan az agyunkat távirányítóként is használhatjuk

Két éven belül elkezdődhetnek az emberkísérletei egy technológiának, amivel akár a vakság is megoldhatóvá válhat.


A Rice Egyetem mérnökcsapata 8 millió dollárt kapott az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlegétől, hogy elkezdhesse tesztelni agy és agy közötti kommunikációt biztosító találmányát állatokon, meg majd idővel embereken is. A technológia egészen forradalmi, mert bár korábban is létezett gondolattal irányítható művégtag mondjuk, de ez egy teljesen másik szintre emelné a telepatikus irányítást.

A MOANA nevet kapó technológia képes agyi aktivitást írni és olvasni fénnyel és mágneses terekkel, ugyanis mindkettő be tud hatolni a koponyánkba probléma nélkül. Az eddigi kísérletek során nanorészecskéket fecskendeztek legyekbe, amit mágneses úton ahhoz a neuronhoz tereltek, ami révén tudták irányítani az állatok viselkedését. A tesztek alapján képes kommunikálni mágnesesen a szerkezet az aggyal, sőt belülről alakítani is lehet mesterséges sejteket.

Jelenleg elkezdik a kísérleteket a technológiával rágcsálókon, ami várhatóan egy két éves folyamat lesz. Viszont ha azon a kísérletek sikerrel járnak, akkor a vak páciensek jönnek. A nanorészecskék ugyanis képesek úgy stimulálni bizonyos neuronokat elméletben, ami visszahozhatja az emberek látását. Például a látáskárosodott emberek viselhetnek egy mini kamerát a szemükné, amivel a MOANÁt használva egyenesen az agyukba vizuális közvetít információt.

Ugyanakkor az amerikai védelmi minisztérium alapvetően nem ezért öl bele pénzt, a vakság potenciális felszámolása csak egy pozitív mellékterméke lehet a dolognak, mint számtalan hadászati fejlesztésnek. Az amerikai hadsereg leginkább a hatékonyságot növelné az aggyal irányítható eszközök bevetésével. Ugyanis az egyik dolog, amit lehetővé tesz majd a MOANA, hogy gondolattal vezérelhessük az elektronikai és egyéb, mágnesessel és fénnyel irányítható eszközünket.

(Forrás: Big Think)


A figyelmetekbe ajánljuk