vulkanikus bolygó illusztráció

Illusztráció.

Csillagászok egy olyan bolygót fedeztek fel, ami simán beleillene egy Star Wars-filmbe

Csillagászok egy rendkívül különös Föld méretű exobolygót fedeztek fel, amelynek felszínét teljes egészében vulkánok borítják.


Sőt, eredményeik szerint a Naprendszerünk vulkanikusan legaktívabb égitestjével, a Jupiter Io nevű holdjával vetekedhet.

A Csillagok háborúja univerzumában a Mustafar fiktív bolygójának megfelelőjével állnak szemben a kutatók, egy olyan vulkanikus pokollal, amely A sithek bosszúja című filmben Obi-Wan Kenobi és egykori tanítványa, Darth Vader epikus leszámolásának helyszínéül szolgál, és furcsa módon Vader végül is ezt a bolygót nevezte otthonának.

Ez is érdekelhet: Lehet, hogy végig alattunk volt egy másik bolygó

A tudóscsoport a NASA TESS és a nyugdíjazott Spitzer-űrteleszkóp adatait vizsgálta. Az LP 791-18 d névre keresztelt bolygó, amely egy kis vörös törpecsillag körül kering, nagyjából 90 fényévnyire, ezért kicsi az esély arra, hogy folyékony víznek ad otthont.

Azonban a lakhatósági övezeten belül van, egy olyan területen, ahol a tudósok szerint technikailag létezhetne folyékony víz létezése és lehetséges lehetne az élet kialakulása.

A nappali oldal valószínűleg túl forró lenne ahhoz, hogy folyékony víz legyen felszínén. De az a mennyiségű vulkáni tevékenység, amelyről feltételezzük, hogy az egész bolygón előfordul, fenntarthat egy légkört, ami lehetővé teheti a víz kondenzálódását az éjszakai oldalon

– mondta Björn Benneke, a tanulmány társszerzője, a Montreali Egyetem csillagászprofesszora.

Olvasd el ezt is!Milyen hosszú lehet egy nap a Pandorán?

Ez a harmadik exobolygó egyébként, amit a távoli csillagrendszerben fedeztek fel. Bár a NASA James Webb űrteleszkópja már tervezi a 2,5-szer nagyobb testvérbolygó, az LP 791-18 c megfigyelését, a csillagászok szerint az LP 791-18 d is ugyanolyan érdekes célpont lehet.

Az asztrobiológia – az a terület, amely széles körben tanulmányozza az élet eredetét a Földön és azon túl – egyik nagy kérdése, hogy a tektonikus vagy vulkanikus tevékenység szükséges-e az élethez. Idővel kiderül!

A figyelmetekbe ajánljuk