A Star Wars egyik forgatási helyszíne Tunéziában.

Illusztráció

Ezen az égitesten olyan a naplemente, mint a Star Wars ikonikus bolygóján

Egy ritka, egyszerre két csillag körül keringő exobolygót fedezett fel a Birminghami Egyetem által vezetett kutatócsoport.

A Kepler-16b nevű bolygót eddig csak a Kepler-űrteleszkóp segítségével látták. A planéta két csillag körül kering, a két pálya pedig egymás körül is kering, kettős csillagrendszert alkotva. A Kepler-16b mintegy 245 fényévre található a Földtől, és a Csillagok háborúja univerzumában Luke Skywalker szülőbolygójához, a Tatooine-hoz hasonlóan két naplementét látnánk, ha a felszínén állhatnánk.

\u200bEgy m\u0171v\u00e9szi illusztr\u00e1ci\u00f3, amely a Kepler-16b-t \u00e1br\u00e1zolja.

Egy művészi illusztráció, amely a Kepler-16b-t ábrázolja.

NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

Az új megfigyeléshez használt 193 cm-es teleszkóp a franciaországi Observatoire de Haute-Provence-ban található. A csapat a bolygót a radiális sebesség módszerével tudta észlelni, amelyben a csillagászok a csillag sebességének változását figyelik meg, miközben egy bolygó kering körülötte.

Miután a Kepler-16b segítségével demonstrálták a módszert, a kutatócsoport azt tervezi, hogy folytatja a korábban ismeretlen cirkumbináris bolygók keresését, amelyek segíthetnek megválaszolni a planéták keletkezésének kérdéseit.

Forrás: Phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk