Részlet az Avatarból.
20th Century Studios

Milyen hosszú lehet egy nap a Pandorán?

Az Avatar: A víz útja című James Cameron-film helyszínéül szolgáló Pandora tényleges csillagászatát a filmek sosem ismertetik, és a csillagkartográfiára sem fordítanak sok időt. Amit a nézők tudnak, az az, hogy Pandora egy nagyon is Föld-szerű hold, amely egy gázóriás körül kering, és amely sokféle életet képes befogadni, beleértve a Na'vikat is. Az emberek azonban nem lélegezhetik be a Pandora levegőjét.


De vajon mekkora a Pandora melletti Nap, és milyen nagy a gázóriás, amely körül kering?

A valóságban is létezik egy Pandora nevű égitest, de az egy jeges, krumpli alakú hold, amely a Szaturnusz körül kering.

Az Avatar Pandorája a kiterjesztett univerzum története szerint a Polyphemus fiktív bolygó körül kering, egy gázóriás körül, amely viszont az Alpha Centauri A, azaz a Rigil Kentaurus körül kering, amely egy csillagrendszer három valódi csillagának egyike.

Az Alpha Centauri A és B kettős rendszert alkot, az A valamivel nagyobb, mint a mi Napunk, és körülbelül másfélszer fényesebb. G-típusú csillagnak, más néven sárga törpének minősül. A legutóbbi számítások szerint még nem észleltek földszerű bolygót a rendszerben.

A szakértők szerint körülbelül öt évnyi megfigyelésre lenne szükség ahhoz, hogy kiderüljön, elhaladnak-e bolygók az Alfa-csillagok előtt, vagy befolyásolják-e azok gravitációját.

Eddig a legtöbb errefelé felfedezett objektumot „forró jupiternek" minősítették, mivel azok hatalmas gázóriások, amelyek szörnyen közel keringenek a napjukhoz. Ebből a mérőszámból kiindulva tehát azt feltételezhetnénk, hogy a Polyphemus rendkívül közel kering a Rigil Kantaurushoz. Amikor azonban az Avatarban a napot látjuk, az körülbelül akkorának tűnik, mint a miénk, ami arra enged következtetni, hogy a Polyphemus körülbelül 1 AU távolságra van a napjától.

Ez is érdekelhet: Ezért várt 13 évet James Cameron az Avatar folytatásával

SPOILER: A víz útja című film egyik ikonikus harcjelenete egész éjszaka tart, de nem tűnik túl hosszúnak. A rajongóknak azonban van válasza az előbb felvetett problémára.

A Polyphemus, az Alpha Centauri A körül kering. Az Alpha Centauri B azonban – mivel egy kisebb csillag – szintén az Alpha Centauri A körül kering. A két nap állandó közelsége miatt Pandora látszólag szinte egész évben fényt kap. A különböző rajongói oldalakról extrapolált tények szerint Pandora éjszakái az év felében világosak maradnak.

Úgy tűnik továbbá, hogy Pandora tengelyferdülete 29°-os, ami bonyolult időbeosztást tesz lehetővé a nappalok és éjszakák tekintetében. Külön érdekesség, hogy a napok és órák feltérképezésében nincs tényleges időzített naptár. Úgy tűnik azonban, hogy a Na'Vi-k képesek a bolygó ciklusaihoz igazodni, és pontosan tudják, hogy a nap(ok) mikor lesznek eltakarva, így tehát a Na'Vi gyerekek tudják, hogy sötétedéskor/ napfogyatkozáskor ágyban kell lenniük.

Egy év vagy egy nap tényleges hosszát a Pandorán tehát nehéz felmérni. Az viszont biztos, hogy vannak olyan éjszakák, amelyek nem tartanak tovább 100 földi percnél, tehát bőven elképzelhető, hogy a már említett csatajelenetet real-time látjuk, azaz nagyobb vágások nélkül van bemutatva.

Egy online Avatar-wiki ezt írja a témáról:

A Polyphemus időnként lefedi az Alpha Centauri B-t éjszaka, körülbelül száz percre, de a bolygóról visszaverődő fény miatt még így sem lesz sötét az éjszaka.

Forrás: Slash Film

A figyelmetekbe ajánljuk