Avatar: A víz útja filmkép (2022)
Fotó: Profimédia

Ezt az 5 filmet nézd meg, ha már nagyon várod az Avatar 2. részét!

Attól a pillanattól kezdve, hogy az Avatar 2009-ben a mozikba került, hatalmas sikert aratott, és minden idők egyik legnagyobb bevételt hozó filmjévé vált, a kritikusok pedig a különleges effektek és a lélegzetelállító idegen világ miatt dicsérték.


A Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang, Michelle Rodriguez és Sigourney Weaver színészi tehetségét felvonultató film egy új franchise-t indított el, amelyet James Cameron rendező több folytatással kíván bővíteni. Az Avatar a Pandora bolygó történetét meséli el a 22. század közepén. Ekkorra az emberiség felemésztette a Föld összes erőforrását, és a Pandorán keresik az anyagokat, amelyekkel megoldhatják energiaválságot. Ez veszélyezteti az idegen világ őslakosainak életét, köztük az emberszerű na'vi-két.

Az Avatar azonban messze nem az egyetlen vizuálisan lenyűgöző sci-fi eposz. Mutatunk néhány hasonlóan filmet, amit a rajongóknak különösen érdemes megnézniük.

Ha tovább olvasnál: Pandora visszatér! 5 várva várt film, amit decemberben mutatnak be a magyar mozikban

​1. Eredet

Az Eredet leírása nehéz feladat, mivel Christopher Nolan filmje a rendező védjegyének számító műfaji vonásokkal rendelkezik. A film főszereplője Leonardo DiCaprio Dom Cobb szerepében, aki egy profi tolvaj, aki információkat és üzleti titkokat lop el az áldozatoktól úgy, hogy alvás közben behatol a tudatalattijukba. Felbérlik, hogy próbáljon meg egy ötletet beültetni valaki más elméjébe, amit elvállal, hogy végre hazatérhessen a gyermekeihez.

Mint Nolan legtöbb filmje, az Eredet is olyan alkotás, amely gondolkodásra készteti a nézőket, miközben lenyűgöző látványt tár elénk. Pusztán filmes szempontból is van mit értékelni, de a film az Avatarhoz hasonlóan összetett témákat boncolgat: kérdéseket tesz fel a létezésről és arról, hogy mit jelent embernek lenni.

​2. A víz érintése

A 2017-ben széleskörű kritikai elismeréssel bemutatott A víz érintése alapvetően egy romantikus fantasyfilm. Guillermo del Toro rendezte és írta a forgatókönyvet Vanessa Taylor mellett, a két főszerepet pedig Sally Hawkins és Doug Jones alakította. A történet egy takarítónőről szól, aki beleszeret egy titokzatos kétéltű lénybe, akit az amerikai kormány egy titkos kutatólaboratóriumban tart fogva.

Ahogy az Avatar, úgy A víz érintése is az ember és egy más világból származó lény − még ha az technikailag nem is idegen − közötti dinamikát vizsgálja. A kialakuló románc és a kihívások, amelyekkel meg kell küzdeniük, párhuzamot teremt a két film között.

Ez is érdekelhet: Ezért várt 13 évet James Cameron az Avatar folytatásával

​3. Prometheus

A PrometheusRidley Scott sci-fi horrorfilmje, amelyben Noomi Rapace, Michael Fassbender, Guy Pearce és Idris Elba játszik. A film lényegében az Alien sorozat előzményfilmje, bár a története nem feltétlenül vezet közvetlenül a későbbi filmek eseményeihez. A cselekmény a Prometheus űrhajó legénységének tetteit követi nyomon, amint egy olyan csillagtérképet fedeznek fel, amelyet egykor számos, egymással nem összefüggő ősi kultúra birtokolt. Megpróbálják feltárni az emberiség születését övező titkokat, és kideríteni, kik is valójában a titokzatos Mérnökök.

A film egy új helyszínre viszi a nézőket az űrben, messze a Földtől. A lenyűgöző speciális effekteknek és díszleteknek köszönhetően ezek az idegen világok egyszerre hihetőek és lenyűgözőek. Természetesen a Prometheus sötétebb és félelmetesebb az Avatar meglehetősen színes látványvilágához képest.

​4. Dűne

Frank Herbert 1965-ös Dűne című regénye sokáig nem kapott közkedvelt filmadaptációt. Denis Villeneuve vállalta a rendezői feladatokat a 2021-es feldolgozásban, amelyben Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin és Zendaya is szerepel. A történet az Arrakis sivatagi bolygón játszódik, és az Atreides-házat követi, amint az ellenséges világ feletti uralomért harcolnak.

A Dűne és az Avatar között van néhány feltűnő hasonlóság. Mindkettő barátságtalan világokban játszódik, amelyek halálosak lehetnek az emberek számára, és a konfliktus az olyan ritka erőforrások, mint a melanzs-fűszer és az unobtainium feletti ellenőrzés miatt tör ki. Mindkét film elsöprő vizualitással kelti életre az idegen világokat a vásznon.

5. ​Holnapután

Roland Emmerich rendezte a 2004-es Holnapután című sci-fi katasztrófafilmet, amelyben Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal, Ian Holm, Emmy Rossum és Sela Ward a főszereplők. A film részben Art Bell és Whitley Strieber a The Coming Global Superstorm (Az eljövendő globális szupervihar) című könyve alapján készült, és a globális felmelegedés egyik lehetséges kimenetelét és annak az emberiségre gyakorolt katasztrofális következményeit mutatja be. A film végül egy új jégkorszakot mutat be, emlékezetes a több száz méteres hóval borított New York City képe.

Bár a Holnapután nem nyert díjat, de kiemelkedőek a vizuális effektjei és a filmben használt látványos CGI. Itt az éghajlatváltozás következményei ugyanolyan jelentősek, mint az Avatarban a Pandorán zajló konfliktus.

Forrás: Looper


A figyelmetekbe ajánljuk