Jelenet az Avatar című filmből.
20th Century Fox, Disney

Újra elkezdték a mozikban vetíteni az Avatart, brutális összeget kerestek vele

Annak ellenére, hogy 13 év telt el az Avatar első bemutatója óta, a mozilátogatókat még mindig elkápráztatja Pandora lenyűgöző világa.


A decemberben bemutatásra kerülő A víz útja című folytatásra készülve a Disney ígéretes eredményekkel újra bemutatta James Cameron eredeti sci-fi eposzát. A film Észak-Amerikában 10 millió dollárt (4,21 milliárd forint), nemzetközileg pedig 20,5 millió dollárt (8,6 milliárd forintot) hozott a hétvégén – ez óriási bevétel egy több mint egy évtizeddel ezelőtt debütált filmtől, még akkor is, ha történetesen ez a mozi a történelem legnagyobb bevételt hozó filmje.

A mostani hétvége során keresett összeggel együtt az Avatar tovább növeli előnyét minden idők legnagyobb bevételű filmjeként, világszerte 2,85 milliárd dollárral.

Észak-Amerikában az Avatar a harmadik helyen végzett a bevételi listán az Olivia Wilde által rendezett Nincs baj, drágám (19,2 millió dollár) és a Viola Davis által fémjelzett The Woman King (11 millió dollár) mögött.

Ami a közelmúltbeli újrakiadások számát illeti, az 1 980 helyszínen (főleg Imaxban) játszott Avatar jegyeladásai 85%-kal megelőzték a Pókember: Nincs hazaút újrakiadásának jegybevételét. Pókember legújabb kalandja – amely hónapokkal, nem pedig évekkel az eredeti bemutatója után tért vissza – 5,4 millió dollárt gyűjtött be 3835 moziban.

A felújított Avatar a kisebb piacokon, például Franciaországban (2,9 millió dollár), Olaszországban (1,5 millió dollár), Szingapúrban és Thaiföldön is az első helyen végzett. A további toplistás területek Németország (1,3 millió dollár), az Egyesült Királyság (1,3 millió dollár) és Dél-Korea (1,3 millió dollár) voltak.

Mivel az Avatar szeptemberben egy teljesen átlagos hétvégén tért vissza a mozikba, a bevételeket figyelők felbátorodva várják Cameron régóta várt, megabüdzséjű folytatását, amely december 16-án kerül a nagyvászonra.

Ha az újbóli bemutató alulteljesített volna, az lenne az első jelző, hogy ajjaj, lehet, hogy baj van a folytatással. De ez nagyon biztató

– nyilatkozta egy szakértő.

Amikor az Avatar 2009-ben debütált, a film szolid, de aligha rekordot döntő, 77 millió dolláros nyitást produkált az amerikai jegypénztáraknál. A film mégis páratlanul jól állt a lábán, és hónapokig hatalmas érdeklődésnek örvendett, amit a kivételes szájhagyomány, a 3D-s vetítések és a rengeteg ismételt megtekintés is elősegített. Hét héten át tartotta az első helyet, és több mint három hónapig a top 10-ben maradt, végül 760 millió dollárig jutott Észak-Amerikában.

David A. Gross, aki a Franchise Entertainment Research nevű filmes tanácsadó céget vezeti, azt jósolja, hogy az Avatar: A víz útja „biztosan nagyot fog nyitni". Hozzáteszi azonban, hogy ahhoz, hogy az Avatar kereskedelmi sikere megismétlődjön, és világszerte legalább 1 milliárd dollárt termeljen, a folytatásnak „úgy kell megmozgatnia és kitágítania a közönség képzeletét, ahogyan az első film tette".

Forrás: Variety


A figyelmetekbe ajánljuk