Egy férfi egy rácsot szorongat.

Illusztráció.

Másnak gondolta az arcfelismerő program, börtönbe zárták

Novemberben a helyi rendőrök közel egy hétre börtönbe zárták Randal Reidet, egy 28 éves, Georgiában élő férfit, aki állítólag drága pénztárcákat lopott egy butikból New Orleans egyik külvárosában. A letartóztatás alapja? Egy arcfelismerő eszköz, amely tévesen azonosította őt gyanúsítottként.


A férfi ügyvédje, Tommy Calogero szerint a Jefferson Parrish-i seriff hivatalának (JPSO) egyik nyomozója „készpénznek vette az algoritmus szavát", hogy elfogatóparancsot szerezzen.

Azt mondták nekem, hogy Jefferson Parishből van körözésem. Azt kérdeztem: >> Mi az a Jefferson Parish? << Még soha életemben nem jártam Louisiana államban

– mondta Reid.

A hálaadás másnapján történt letartóztatás és a majdnem egyhetes börtönbüntetés után Reidet végül szabadon engedték, Calogero elmondása alapján a nyomozók „hallgatólagosan" elismerték tévedésüket.

Ez is érdekelhet: Kóbor kutyák, kizárva! Arcfelismerő szoftverrel rendelkező kisállat ajtót dobnak piacra

Calogero szerint már a kezdetektől fogva világosnak kellett volna lennie, hogy az arcfelismerő megállapítása hamis. Becslése szerint a biztonsági felvételen látható gyanúsított nagyjából 40 kilóval nehezebbnek tűnik Reidnél, és más fizikai különbségek is egyértelműen látszottak.

Bár az ehhez hasonló szoftverek támogatói azt állítják, hogy ez csupán egy olyan eszköz, amely segít azonosítani a potenciális gyanúsítottakat, és nem az egyetlen bizonyíték, amelyet egy letartóztatáshoz használnak, Reid esete világossá teszi a technológia visszaélési lehetőségét.

Mindig azt fogják mondani, hogy ez egy nyomravezető eszköz. De emögött valójában semmilyen védelem nem áll

– mondta Chris Kaiser, a louisianai Amerikai Polgárjogi Unió érdekvédelmi igazgatója az Advocate-nek.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk