medve arc a Marson
Fotó: NASA/JPL-Caltech/UArizona

„Medvét" fedeztek fel a Mars felszínén

Az arc-pareidolia az az emberi hajlam vagy illúzió, hogy az ember arcszerkezeteket lát egy hétköznapi tárgyban − például a Holdon vagy egy pirítósdarabon.


Most pedig itt egy újonnan talált kráter a Marson, amely a „medve-pareidolia" esete.

Ez is érdekelhet: Átformálhatja a világról alkotott képünket ez a marsi kőzet

Tagadhatatlan, hogy a kráter úgy néz ki, mint egy medve arca. A Mars Reconnaissance Orbiter High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) kamerájával már láttunk néhány őrült krátert a Marson az évek során − például a híres smiley-t, vagy egy elefántot és egy madarat.

De vajon mi hozhatta létre a kráter közepén azt a furcsa, medveorr alakú vonást?

Ha tovább olvasnál: A NASA új nukleáris rakétája 45 nap jutna el a Marsra

Van egy domb egy V alakú omlásos szerkezettel (az orr), két kráter (a szemek) és egy kör alakú törésmintázat (a fej). A kör alakú törésmintázat egy betemetett becsapódási kráter fölé rakódott lerakódásnak köszönhető. Lehet, hogy az orr egy iszapkamra, a lerakódás pedig láva vagy iszapfolyás?

− mondta Alfred McEwen, a HiRISE vezető kutatója.

Egyszer majd talán mi magunk is eljutunk a Marsra, és felfedezzük a saját szemünkkel ezt a krátert, hogy megtudjuk, pontosan mitől néz ki ez a kráter úgy, mint egy medve.

Biztos, hogy a HiRISE-adatokból készített térképeket fogjuk használni a tájékozódáshoz. Ilyen térkép nélkül ez lehetetlen lenne.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk