mars

A NASA új nukleáris rakétája 45 nap alatt jutna el a Marsra

Másfél hónap alatt a Marson? Egy új nukleáris rakétával sikerülne!


A NASA NIAC-programja olyan technológiai koncepcióknak nyújt kutatási támogatást, amelyek, ha működnének, óriási előrelépést érhetnének el az űrkutatásban. Persze hosszú út vezet csak a fejlesztésig, azonban a legújabb ötletek közt szerepel egy olyan innováció, amely a szakértők figyelmét is alaposan felkeltette – írja a Science Alert.

Mi lenne, ha az űrhajósok 45 nap alatt eljutnának a Marsra?

Összehasonlításképpen: a Perseverance-nek 203 napba, közel hét hónapba telt. Ha valóban sikerül az utazást lerövidíteni, az jócskán megkönnyítené, hogy az ügynökség embert küldjön a vörös bolygóra. Ehhez pedig egy olyan hajtóműre lenne szükség, amivel jóval nagyobb sebesség érhető el, mindezt úgy, hogy nem kell hozzá temérdek üzemanyag.

Ez is érdekelhet: Rendkívül egyszerű oka lehet annak, hogy a Mars miért nem alkalmas az élet kialakulására

Ryan Gosse, a Floridai Egyetem professzora egy NTP/NEP hajtóművet alkotna meg.

Nuclear Thermal Propulsion/Nuclear-Electric Propulsion (nukleáris termikus meghajtás/nukleáris elektromos meghajtás), két olyan űrrepülési ötlet, amelyek már egy ideje léteznek, de a jövőbeni küldetések esetében drasztikusan lerövidíthetnék az emberek űrutazását.

Bár számos űreszköz műszereit radioaktív módszerekkel alkották meg, mégis a hagyományos kémiai meghajtásra támaszkodtak, hogy lendületet adjanak a célpontjukhoz való eljutáshoz. Azonban nagy előnyei vannak a nukleáris energia használatának, különösen a csökkentett üzemanyagterhelés miatt. A nukleáris-termikus meghajtás egy hajtóanyagot, például folyékony hidrogént addig hevítene, amíg az plazmává nem alakul, amely egy fúvókán keresztül távozik, Newton harmadik törvényére támaszkodva.

A nukleáris-elektromos meghajtás viszont a reaktor által termelt energiát egy ionhajtómű meghajtására használná.

Gosse elsőre egy 12 500 dolláros (4,5 millió forintos) támogatást nyert el. Ebből ugyan elkészíteni nem tudja a rakétát, de egy olyan tervet tud alkotni, amire sokan felfigyelnek majd.


A figyelmetekbe ajánljuk