Egy SpaceX rakéta felszáll.

Elon Musk állítja: az egyik SpaceX-űrhajó még idén elindul a Mars felé

A SpaceX idén nagy mérföldkőhöz érkezik a Mars-misszió kapcsán, legalábbis akkor, ha minden a tervek szerint halad.

A vállalat a Starship nevű óriásrakétát fejleszti, amely a Mars kolonizációját és számos más ambiciózus felfedezést tesz lehetővé. A Starship prototípusai eddig csak néhány alacsony magasságú repülést tettek a Föld felszínéről, de Elon Musk, a SpaceX alapítója és vezérigazgatója elmondása alapján a jármű a tervek szerint viszonylag hamar Föld körüli pályára állhat.

Jelen pillanatban nagyon bízom abban, hogy még ebben az évben pályára állunk

– mondta Musk.

A SpaceX a Starshipet azért fejleszti, hogy embereket és rakományt vigyen a Holdra, a Marsra és más mélyűri célállomásokra. A rendszer két elemből áll: egy hatalmas, Super Heavy nevű első fokozatú hordozórakétából és a Starship nevű űrhajóból.

Mind a Super Heavy-t, mind a Starshipet úgy tervezték, hogy teljes mértékben és gyorsan újrafelhasználható legyen, ami olyan költségtakarékos áttörés, amely Musk és a SpaceX szerint forradalmasítani fogja az űrrepülést és az űrkutatást.

A Starship azonban nagy valószínűséggel előbb megy a Holdra, mint a Marsra. 2018-ban a SpaceX bejelentette, hogy a japán milliárdos, Yusaku Maezawa lefoglalt egy Hold körüli repülést a Starship űrhajóval, amely már jövőre elindulhat. Maezawának nem ez lesz az első űrrepülése; 2021 decemberében közel 12 napig tartózkodott a Nemzetközi Űrállomáson.

Musk a nemrégiben tartott előadásán elmondta, hogy a Starship első néhány orbitális repülése nem biztos, hogy teljesen a tervek szerint fog menni; a milliárdos szerint program korai tesztkampányában itt-ott várható egy-egy baleset.

Valószínűleg el fogunk veszíteni néhány járművet az út során. A Falcon 9 esetében, azt hiszem, 14 vagy 15 próbálkozásra volt szükségünk ahhoz, hogy sikeresen landoljon az első hordozórakéta

– utalt a SpaceX Falcon 9 nevű rakétájára, amely eddig közel 100 leszállást tudhat a magáénak. Fontos megjegyezni, hogy egy-egy baleset során senki nem sérül meg, mivel ebben az esetben távirányítású kísérletekről beszélünk.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk