A Mars felszíne.

A NASA Jet Propulsion Laboratory irányítása alatt álló terv magában foglalja egy másik jármű Marsra küldését, amely a sterilizálatlan mintákat visszahozza a Földre 2033-ban.


A visszatérés után a tudósok megkezdik az ősi mikrobiális élet jeleinek vizsgálatát a mintegy 35, összesen körülbelül egy kilogramm súlyú mintából. A cél továbbá a bolygó geológiájának és éghajlatának megismerése.

A projekt azonban megrémítette a nyilvánosság néhány tagját – különösen a közelmúltban lezajlott világjárvány miatt –, akik részt vettek a tervről tartott nyílt meghallgatáson.

Sokan elgondolkodtak azon a lehetőségen, hogy a leletek biológiai veszélyt jelenthetnek az emberiségre.

Többen amiatt idegesek, mert a NASA nem tudja 100%-os biztonsággal kijelenteni, hogy nem hoz vissza valamilyen veszélyes életformát. A 170 májusi hozzászóló közül néhányan tudósnak, orvosnak vagy szakembernek vallották magukat. Mások névtelenek maradtak.

Az egyik hozzászóló azt írta, hogy az esetleges mintákat a bolygófertőzés veszélye miatt a bolygón kívül és távolról kellene vizsgálni.

Egy másik kommentelő szerint a NASA-nak nem kellene mintákat hoznia a Marsról, amíg nem tudunk többet arról, hogy azok hogyan befolyásolják a biztonságunkat ezen a bolygón.

A felvetett kritikákra a NASA azt válaszolta, hogy a minták előzetes sterilizálása rendkívül értékes információkat, például a múltbeli élet bioszenciákat is megsemmisíthet. Mások azt kérdezik, miért nem lehet a mintákat először a Nemzetközi Űrállomásra szállítani és megvizsgálni a kőzeteket. A NASA szerint az űrállomás, amelyet 2031-ben állítanak le, nem rendelkezik a vizsgálatokhoz szükséges kifinomult berendezésekkel.

A NASA első bemutatójával kapcsolatos nyilvános hozzászólási lehetőségek már lezárultak, de ősszel várható a küldetésről szóló környezeti hatásvizsgálat tervezete, amely okán az ügynökség újabb lehetőséget biztosít a véleménynyilvánításra.

A környezeti hatásvizsgálat a Földre és a Marsra gyakorolt hatásokat fogja elemezni a természeti, biológiai és kulturális erőforrások helyreállítására irányuló erőfeszítések, valamint az emberi és természeti környezetre gyakorolt hatások tekintetében.

A NASA az Európai Űrügynökséggel közösen végzi a Mars-minták visszahozatalát, és az egyik legjelentősebb küldetésnek nevezi, amit valaha vállalt.

Forrás: Phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk