mars

Eddig azt gondolták, hogy a bolygóról a víz az űrbe távozik, egy új tanulmány szerint viszont nem.


Évtizedekig a tudomány azt gondolta, hogy a Marsról a víz az űrbe távozik. Mivel találtak időnként arra utaló jeleket, hogy a bolygó felszínét víz borította, ami mostanra eltűnt, úgy sejtették, hogy az űrbe került minden víz a felszínről. Egy új NASA tanulmány az adatok alapos tanulmányozása után arra jutott viszont, hogy egy egész óceánnyi víz lapulhat a Mars kérge alatt.

Erre úgy jöttek rá, hogy elemezték a talált folyadékmennyiséget a bolygón az évek során, összevetve a marsi atmoszféra jelenlegi kémiai összetevőjével és a bolygó kérgével. Amikor a víz kőzettel találkozik, a folyadék egy része beépül az adott kőzetbe gyakran és elraktározódnak. Ezek nem maradnak általában örökre a kőzetekben, a vulkánok ugyanis az atmoszférába juttatják.

A tanulmány szerint akárcsak a Földön, úgy a Marson a kőzetek ugyanúgy elraktároznak és beéptenek a szerkezetükbe folyadékot. Na de itt jön a csavar. A vörös bolygóra ugyanis egyáltalán nem jellemző a vulkáni aktivitás, szóval azok az elraktározott víz még nem került az atmoszférába, hanem a kéreg alatt bújik meg.

Úgy sejtik, hogy legalább 30%-a, de akár 99%-a is a kéreg alatti kőzetekben lehet annak az óceánnak, ami egykor a Marson volt. A nagyjából 100 és 1500 méter közötti magasságú óceán akkora lehetett, hogy beborította az egész bolygót. Vagyis simán lehetett élet 4 milliárd évvel ezelőtt rajta.

(Forrás: CNET)


A figyelmetekbe ajánljuk