A Mars így, a Mars úgy, valakik már egyenesen unhatják a vörös bolygó témát. Ám azt nem szabad elfelejtenünk, hogy történelmi pillanatokról van szó. A tegnapi űrhajózás világnapja alkalmából pedig összegyűjtöttünk 5 felejthetetlen történést, amik az elmúlt időszakban történtek a Marson.1. Elkészült az első színes fotó a NASA marshelikopterétől

NASA/JPL-Caltech

A NASA marsjárója kipottyantotta magából a Ingenuity nevezetű kísérleti marshelikoptert. A napenergiával hajtott, 1,8 kilogramm súlyú drónnak első számú feladata annyi volt, hogy túl élje a dermesztő marsi éjszakákat. Hálisten az Ingenuity egyedül is sikeresen megbirkózott a zord körülményekkel, jól vizsgáztak a napelemei, amelyek a létfontosságú fűtőberendezést üzemeltetik, hogy megvédjék a fagyástól az alkatrészeket. A Perseverance pedig le is fotózta távolodás közben. A helikopter egyelőre még nem nem emelkedett a magasba, ám pár nappal ezelőtt egy képpel örvendeztette meg a NASA munkatársait, amit azonnal meg is osztottak a világgal. Ugyan sok minden nem látszódik a fotón, de legalább bebizonyosodott, hogy még a kamerája is remekül működik.

2. Óceán a Mars alatt

Évtizedes tévhit lepleződött le, ugyanis hosszú évekig a tudomány azt gondolta, hogy a Marsról a víz az űrbe távozik. Ezzel szemben a NASA legújabb tanulmánya szerint, egy egész óceánnyi víz lapulhat a bolygó kérge alatt. Elemezték a talált folyadékmennyiséget a Marson az évek során, összevetve a marsi atmoszféra jelenlegi kémiai összetevőjével és a bolygó kérgével. Amikor a víz kőzettel találkozik, a folyadék egy része beépül az adott kőzetbe és elraktározódnak. Ezek nem maradnak általában örökre a kőzetekben, a vulkánok ugyanis az atmoszférába juttatják.

Mint a Földön, úgy a Marson is a kőzetek elraktároznak és beépítenek a szerkezetükbe folyadékot. Ám a vörös bolygóra egyáltalán nem jellemző a vulkáni aktivitás, szóval az elraktározott víz még nem került az atmoszférába, hanem a kéreg alatt bújik meg. Minimum 30%-a, de akár 99%-a is a kéreg alatti kőzetekben lehet annak az óceánnak, ami egykor a Marson felszínén volt.

3. Szivárvány

A NASA Pathfinder küldetése a szivárványhoz hasonló dolgot figyelt meg, ám a vörös bolygó légköre nagyon hideg és száraz, ennek okán nem fordulhat elő szivárvány rajta. Noha korábban már figyeltek meg szivárványszerű jelenséget a Marson a légkör jégkristályai miatt. A legutóbbi magyarázat pedig a múltkorinál is jóval hétköznapibb: ezen a fotón a kameralencse villanását láthatjuk.

4. Angyal a vörös bolygón

ESA/DLR/FU Berlin

A vörös bolygó déli féltekéjén nagyrészt zord, téli idő van, ami miatt 400 kilométer vastag jégtakaró borítja a felszínt. Ám most beköszöntött a rövid nyári időszak, ami miatt egészen különleges formák tűnnek föl a jég alól. Az ESA most mindezeket be is mutatta, és többek között egy szív alakú képződményt és egy angyalt is megcsodálhatunk, amelynek a fején egy glória is látható.

5. A misztikus morgolódás

A NASA InSight nevet viselő geológiai robotja 2018 novemberében landolt a Marson. Feladata, fúrásokat végezve hőáramlási és szeizmológiai adatok begyűjtése a vörös bolygón. Az észlelt információk közül pedig a legérdekesebb az volt, amikor a robot először rögzítette a marsrengéseket.

A vörös bolygó misztikus morgolódásának felfedezése azért volt nagyon fontos, mert így sikerült a NASA-nak bebizonyítania, hogy a Marson annak ellenére vannak szeizmikus mozgások, hogy a bolygónak nincsenek a Földhöz hasonló tektonikai lemezei és izzó fémmagja.

A figyelmetekbe ajánljuk