A NASA InSight nevet viselő geológiai robotja 2018 novemberében landolt a Marson. Feladata, fúrásokat végezve hőáramlási és szeizmológiai adatok gyűjtése a vörös bolygón. A begyűjtött információk közül a legérdekesebb az volt, amikor a robot először rögzített marsrengéseket.


A vörös bolygó misztikus morgolódásának felfedezése azért nagyon fontos, mert így sikerült a NASA-nak bebizonyítania, hogy a Marson annak ellenére vannak szeizmikus mozgások, hogy a bolygónak nincsenek a Földhöz hasonló tektonikai lemezei és izzó fémmagja.

A marsmozgások okát egyelőre még nem fejtették meg a tudósok, az viszont mindenképp árulkodó, hogy InSightnak szinte pontosan egy marsi évvel (körülbelül két év a Földön – a szerk.) később sikerült ismét rögzítenie – ráadásul egyből kétszer – a Mars misztikus morgását

írja a Sky News.

Ez már csak azért is nagyon fontos információ, mert most van a marsi nyár, vagyis ilyenkor elcsendesednek a bolygót jellemző szelek.

Ezek a szeizmikus mozgások valójában nagyon aprók, a NASA robotjának műszerei pedig érzékenyek, így az űrügynökség kutatói gyakorlatilag folyamatosan azon dolgoznak, hogy kizárják a mérést befolyásoló tényezőket.

A NASA jövő decemberig meghosszabbította az InSight küldetését.

Friss

Így működik az agyunk a nappali álmodozás alatt

A pszichológiának vannak válaszai a nappali álmodozásra is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ezért zsugorodott össze az emberi agy az elmúlt 30 ezer évben

A tudósok szerint az emberi agy zsugorodása testi változásokhoz köthető.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk