Az internet népe közösen ünnepli a NASA történelmi sikerét.

Ahogy mi is megírtuk, csütörtök este sikeresen landolt a Mars felszínén a NASA Perseverance nevű marsjárója, amit még tavaly nyáron startolt a Földről. A történelmi űrsiker biztosan a következő hetek és hónapok szenzációja lesz. Nem véletlen, hogy minden közösségi oldal ezzel van tele, és a NASA élő közvetítését is több millióan követték.

Az örömből a Google sem akart kimaradni, és a vállalathoz illő módon igyekeztek kivenni a részüket a virtuális vállveregetésből. Ha beírjuk a keresőbe a rover nevét – Perseverance –, akkor egy nagy adag tűzijáték fogad majd minket. A tűzijáték asztali böngészőben és mobiltelefonról is látható.

Hamu és Gyémánt

Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretű robot a tervek szerint egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a bolygón, ahol esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni. Ennek megfelelően választották ki a leszállás helyszíneként az egykori tómedret, mivel a szakemberek szerint az ottani üledékes kőzetben lehet a legnagyobb esély arra, hogy megtalálják az élet nyomait.

Egyébként alig több mint egy hét alatt ez a harmadik űreszköz, amely elérte a Marsot. Az Egyesült Arab Emírségek első marsszondája február 9-én, a Tianven-1 kínai űrszonda pedig másnap állt pályára a vörös bolygó körül.

A Perseverance már két képet is küldött a Mars felszínéről, érdemes megnézni őket.


Friss

Rengeteg nő legrosszabb rémálma: a csípőnadrág visszatér 2021-ben

A fazon a hetvenes években jelent meg, ám jó pár évre eltűnt az üzletek polcairól, egészen pontosan a kilencvenes évek második feléig. Most pedig úgy tűnik újra teret hódít a csípőnadrág.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk