Szinte már fel sem kapjuk a fejünket, ha egy kép kerül elő a Marsról, pedig még mindig óriási dologról van szó.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, április 4-én a NASA marsjárója kipottyantotta magából a Ingenuity névre keresztelt kísérleti marshelikoptert. A napenergiával hajtott, 1,8 kilogramm súlyú drónnak a rövidtávú feladata annyi volt, hogy túl élje a dermesztő marsi éjszakákat.

Jó hír, hogy az Ingenuity egyedül is sikeresen megbirkózott a körülményekkel, és jól vizsgáztak napelemei, amelyek a létfontosságú fűtőberendezést üzemeltetik, hogy megvédjék a fagyástól az alkatrészeket. A Perseverance pedig le is fotózta távolodás közben.

NASA/JPL-Caltech/ASU

Ugyan a szerkezet még nem emelkedett a magasba – a tervek szerint az április 11-én kerül sor rá –, de máris meglepett minket egy képpel, hogy megnyugtasson mindenkit, hogy él és virul. A színes képen nem sok mindent látni, mégis örülhetnek a NASA-nal, hiszen az Ingenuity kamerájával jól láthatóan minden rendben.

NASA/JPL-Caltech

A tervezett első repülésen a szerkezet 3 méteres magasságon, 30 másodpercig lebegne, majd később egyre nagyobb távolságot és magasságot lőnek be a helikopternek, hogy a magasból nagy felbontású felvételeket készítsen a marsi tájról.

Persze, ha sikerül: a marsi légkör 100-szor ritkább a földinél, ezért még nem borítékolható a siker.

Ha véletlen az Ingenuity mégsem járna sikerrel, nem történne tragédia: a NASA csupán arra kíváncsi, hogy lehetséges-e repülni a Marson, ami a későbbiekben nagy segítség lehet a következő missziókban.


Friss

Lady Gaga lett a Dom Pérignon legújabb arca

Debütált a Dom Pérignon rosé 2005 limitált kiadású jeroboam palackja, amit nem mást, mint az többszörös Grammy - és Oscar-díjas énekesnő, Lady Gaga tervezett Nicola Formichetti divatigazgatóval.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk